U Iraku s 12 projektila pogođena američka ambasada – Sjedinjene države za napad okrivile Iran


Čak 12 projektila palo je u nedjelju u blizini velikog kompleksa američkog konzulata u sjevernom iračkom gradu Irbilu, u, kako su dužnosnici američke obrane i irački dužnosnici rekli, da je to bio napad iz susjednog Irana.

U napadu nije bilo ozlijeđenih, što je označilo značajnu eskalaciju između SAD-a i Irana. Neprijateljstvo među dugogodišnjim neprijateljima često se događa u Iraku, čija je vlada saveznička s obje zemlje.

Irački dužnosnik u Bagdadu prvotno je rekao da je nekoliko projektila pogodilo američki konzulat u Irbilu i da je on bio meta napada. Kasnije je Lawk Ghafari, šef ureda za strane medije Kurdistana, rekao da nijedan od projektila nije pogodip američki  kompleks, ali da su područja oko kompleksa pogođena.

Dužnosnik američke obrane rekao je da još uvijek nije izvjesno koliko je točno projektila ispaljeno i gdje su točno sletjeli. Drugi američki dužnosnik rekao je da nije bilo štete ni na jednom objektu američke vlade i da nema naznaka da je meta bila zgrada konzulata, koja je nova i trenutno nije zauzeta.

Ni irački dužnosnici ni američki dužnosnici nisu bili ovlašteni razgovarati o događaju s medijima i razgovarali su s Associated Pressom pod uvjetom da ostanu anonimni.

Satelitski kanal Kurdistan24, koji se nalazi u blizini američkog konzulata, počeo je emitirati iz njihovog studija ubrzo nakon napada, pokazujući razbijeno staklo i krhotine na podu studija.

Napad je uslijedio nekoliko dana nakon što je Iran rekao da će uzvratiti za izraelski napad u blizini Damaska ​​u Siriji, u kojem su ubijena dva pripadnika njegove Revolucionarne garde. U nedjelju je iranska državna novinska agencija IRNA citirala iračke medije koji su priznali napade u Irbilu, ne navodeći odakle su potekli.

Iranski glasnogovornik odbacio je optužbe da Iran stoji iza napada u Irbilu. Mahmoud Abbaszadeh, glasnogovornik iranskog parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku, rekao je da se tvrdnja za sada ne može potvrditi.

“Ako se Iran odluči osvetiti… to će biti vrlo, vrlo ozbiljno, snažno, očito”, rekao je u intervjuu za web stranicu lokalnih vijesti.

Kiša projektila poklopila se s regionalnim napetostima. Pregovori u Beču oko pokidanog nuklearnog sporazuma Teherana zaustavili su se zbog ruskih zahtjeva o sankcijama protiv Moskve zbog njezina rata protiv Ukrajine. U međuvremenu, Iran je obustavio svoje tajne pregovore uz posredovanje Bagdada s ciljem smirivanja dugogodišnjih napetosti s regionalnim rivalom Saudijskom Arabijom, nakon što je Saudijska Arabija izvela svoje najveće poznato masovno pogubljenje u svojoj modernoj povijesti s više od tri desetine ubijenih šijita.

Irački sigurnosni dužnosnici rekli su da nema žrtava u napadu na Irbil, za koji su rekli da se dogodio iza ponoći i prouzročio materijalnu štetu na tom području. Govorili su pod uvjetom anonimnosti u skladu s propisima.

Jedan od iračkih dužnosnika rekao je da su balističke rakete ispaljene iz Irana, bez pojašnjenja. Rekao je da se radi o projektilima iranske proizvodnje Fateh-110, koji su vjerojatno ispaljeni u znak odmazde za dva revolucionarna gardista ubijena u Siriji.

Drugi američki dužnosnik je u priopćenju rekao da SAD osuđuje ono što je nazvao “nečuvenim napadom na irački suverenitet i prikazom nasilja”.

Američke snage stacionirane u zračnoj luci Irbil bile su na udaru raketnih napada i napada bespilotnim letjelicama u prošlosti, a američki dužnosnici okrivljuju skupine koje podržava Iran.

Najviši američki zapovjednik za Bliski istok više je puta upozoravao na sve veće prijetnje napadima Irana i policije koje podržava Iran na trupe i saveznike u Iraku i Siriji.

U intervjuu za Associated Press u prosincu, general marinaca Frank McKenzie rekao je da, iako su američke snage u Iraku prešle na neborbenu ulogu, Iran i njegovi opunomoćenici i dalje žele da sve američke trupe napuste zemlju. Kao rezultat, rekao je, to bi moglo potaknuti više napada.’

Bidenova administracija odlučila je prošlog srpnja okončati američku borbenu misiju u Iraku do 31. prosinca, a američke snage su prošle godine postupno prešle na savjetodavnu ulogu. Vojnici će i dalje pružati zračnu potporu i drugu vojnu pomoć za borbu Iraka i protiv Islamske države.

Prisutnost SAD-a u Iraku dugo je bila žarišna točka za Teheran, ali su napetosti porasle nakon što je američki dron u siječnju 2020. u napadu u blizini aerodroma u Bagdadu ubio visokog iranskog generala. Kao odmazdu, Iran je lansirao kišu projektila na zračnu bazu al-Asad, gdje su bile stacionirane američke trupe. Više od 100 pripadnika vojske zadobilo je traumatske ozljede mozga u eksplozijama.

U novije vrijeme vjeruje se da su iranski opunomoćenici odgovorni za pokušaj atentata krajem prošle godine na iračkog premijera Mustafu al-Kadhimija.

Dužnosnici su rekli kako vjeruju da Iran stoji iza napada dronom u listopadu na vojnu ispostavu u južnoj Siriji gdje se nalaze američke trupe. U napadu nije poginulo niti ozlijeđeno američko osoblje.

Al-Kadhimi je twitao: “Agresija koja je ciljala dragi grad Irbil i širila strah među njegovim stanovnicima je napad na sigurnost našeg naroda.”

Masrour Barzani, premijer poluautonomne regije pod kontrolom Kurda, osudio je napad. U objavi na Facebooku rekao je da se Irbil “neće pokloniti kukavicama koje su izvele teroristički napad”.

Autori Associated Pressa Lolita C. Baldor i Matthew Lee iz Washingtona, Zeina Karam u Bejrutu, Amir Vahdat u Teheranu, Iran i Jon Gambrell iz Dubaija, Ujedinjeni Arapski Emirati, dali su svoj doprinos ovom izvješću.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp