Mali Cipar za veliko pranje novca

Mali Cipar za veliko pranje novca

Cipar je za Ruse najvažniji offshore financijski centar. Taj mali podijeljeni otok država članica je EU i čovjek se pita kako EU tolerira da tamo radi punom parom praonica novca. Cipar se 70-tih godina sam organizirao kao offshore centar. Malo tko zna da je najveći inozemni investitor u Rusiju upravo Cipar, koji je prema podacima za 2020. godinu tamo investirao oko 100 milijardi dolara, iako ta zemlja ima oko 1,2 milijuna stanovnika i BDP oko 6 milijardi eura.

Tih 100 milijardi je ustvari novac ruskih oligarha koji dolazi iz Rusije na Cipar, pa se tamo reciklira i vraća. Skoro sve trgovačke transakcije sa Zapadom idu preko Cipra gdje je porezni sustav povoljan što je EU odobrio i time prihvatio da Cipar bude praonica novca. Očito, u svakom sustavu današnjeg kapitalizma mora biti barem jedna praonica novca, jer bez toga profiti korporacijama i pojedincima padaju, a države i javne potrebe trpe sve veće štete jer imaju sve manje prihode. Običan čovjek je mislio da se tako nešto unutar EU ne može dogoditi, ali to nam stvara pravu sliku o EU koju nismo baš znali.

Ruskim oligarsima Cipar je najomiljenija destinacija, a sve donedavno su mogli kupiti i tzv. zlatnu putovnicu od čega je Cipar do sada zaradio oko 7 milijardi eura. Neposredno prije uvođenja sankcija ruska VTB banka je tiho i brzo prodala svoje dionice RCB banke očito pouzdanim domaćim partnerima i time je banka postala u cijelosti formalno ciparska do nekih boljih vremena.

E sada, Cipar će izgubiti turističku sezonu i mnoge druge prihode od Rusa od kojih je većinom živio, a ima velike dugove. Već je bio u krizi i spašavan uz veliku ljutnju Nijemaca. Tako će slično proći i Malta pa ostali i eto domino efekta kao posljedice uzajamnih sankcija što će opasno uzdrmati eurozonu i euro.

Cipar će, ako brzo ne završi rat, biti prvi na udaru i tražit će pojas za spašavanje od EU. I drugi su tamo prali i peru novac, EU to zna i gledao je kroz prste. Kažu da su isključili ruske banke iz Swifta (platforme za međunarodna bankarska plaćanja) a dvije najvažnije ruske banke nisu isključili jer se nekako mora plaćati plin i nafta itd.

Zapad očito jedno govori, a drugo radi i sve je jasnije da su u “ujedinjenoj” Europi najvažniji parcijalni interesi. Rusi su već svoj kapital preusmjerili u druge offshore centre, Zapad i dalje uvozi rusku naftu i plin i retorički prijeti i proširuje sankcije na prvi, drugi, treći, četvrti krug….. da se stvori dojam oštrine i odlučnosti. Financijska oligarhija je odlučna samo u obrani svoga bogatstva i interesa, a žrtve rata će propagandom veličati kao heroje u obrani nacionalnih interesa.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp