Pariški muzej voštanih figura obezglavio figuru Putina i uklonio ga

Pariški muzej voštanih figura obezglavio figuru Putina i uklonio ga

Pariški muzej Grevin ovih je dana uklonio voštanu figuru ruskog predsjednika Vladimira Putina iz svoje kolekcije, u znak protesta protiv njegove invazije na Ukrajinu. Proteklog vikenda posjetitelji su također u znak protesta oštetili Putinovu figuru.

Putinova voštana figura nastala je 2000. godine, a sada je do daljnjega premještena u skladište.  Muzej razmatra da je zamijeni figurom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. “Prvi put u povijesti našeg muzeja povlačimo kip zbog povijesnih događaja koji su u tijeku”, rekao je ravnatelj muzeja Yves Delhommeau za radio France Bleu.

Osvrnuo se i na ponašanje posjetitelja prema Putinovoj figuri. “Ne želimo mu svaki dan popravljati frizuru”, kratko je rekao, referirajući se na oštećenja koja su nastala na Putinovoj figuri.

Prema riječima direktora muzeja Yvesa Delhommeaua, Putinova je figura uklonjena zbog recentnih doganja u Ukrajini vezanih za rusku invaziju na tu zemlju. To je potaknulo menadžment na ovaj korak.

Iz vodstva muzeja poručili su: “Nikada nismo imali figure diktatora poput Adolfa Hitlera u našoj kolekciji te iz tog razloga uklanjamo i figuru Putina.”

Reuters prenosi da su iz odjela za odnose s javnošću muzeja rekli da još ne znaju pod kojim uvjetima bi se voštana figura ruskog predsjednika mogla vratiti u stalnu postavu.

 

Izvor: Reuters

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp