Zoran Milanović poručio: Javnost može biti sigurna


Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je govorio o padu bespilotne letjelice u Zagrebu. “Nakon brifinga s načelnikom Glavnog stožera, ravnateljima obavještajnih agencija, zapovjednikom ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane odlučio sam se obratiti javnosti. Istraga je u tijeku, što se tiče same naravi letjelice koja je pala na Hrvatsku i o detaljima ne bih govorio i pozvao bih druge koji se obraćaju medijima ispred grabe svakih 15 minuta da to ne rade, a naročito da ne idu tamo bez potrebe, jer tamo nisu trebali biti u subotu”, rekao je Milanović.

“Savjetovali su me puno bolji eksperti od onih koji govore po medijima, imaju bradu k’o pop Đujić, a govore k’o Nikola Kalinić”, rekao je Milanović u svom obraćanju.

Milanović je upozorio cjelokupnu javnost kako se radi naše sigurnosti treba što prije izgraditi sustav protuzračne obrane na čije je manjkavosti on često ukazivao: “Tražit ću da se sustav protuzračne obrane Republike Hrvatske, na čije manjkavosti sam upozoravao prije 2-3 mjeseca, treba početi graditi. Sad je pravi trenutak i to brzo, ne hitno, jer vjerojatno se ovakvo nešto više neće dogoditi, ali smo vidjeli sve nedostatke koji postoje i činjenicu da se možemo osloniti na NATO, ali da odluke donosimo mi”, rekao je Milanović.

“Projektil je proletio kroz Mađarsku. Dogodilo se. Isto tako vjerujemo da se ništa slično neće dogoditi. U kontaktu smo s mađarskom stranom, ali tu se više ne može ništa bitno promijeniti. Naučili smo nešto iz ovoga, članica smo NATO-a, ali o vlastitoj sigurnosti računa vodimo isključivo mi. Zato pod hitno tražim da se nađu sredstva da se ti sustavi izvorno u što kraćem roku ojačaju onim sredstvima i oruđima kojima se mogu ojačati, a onda da se u nekom srednjoročnom roku, da se za potrebe hrvatske nacionalne sigurnosti nabave odgovarajući sustavi, koji nisu jamstvo apsolutne sigurnosti, ali određene sigurnosti jesu, jer apsolutne sigurnosti nema.”, rekao je Milanović.

“Ovo je jedan ružan, opasan incident i molim sve koji imaju saznanja iz istrage, da o tome šute”, rekao je Milanović te doda kako javnost može biti mirna.“Javnost je sigurna”, rekao je Milanović.

Upitan radi li se o aviobombi, Milanović je rekao novinarima da to pitaju Banožića.“Takvih eksperata koje sam vidio zadnjih dana, to je nadmašilo hrvatske resurse”, rekao je Milanović.

„Bomba je teoretsko pitanje, to je stvar istrage. Ne mogu reći sa sigurnošću ni je li ta letjelica doletjela od strane ukrajinskih snaga. Ne možemo u to biti potpuno sigurni. Vjerojatno nećemo to nikad niti znati, zato što i ako prikupimo materijalne dokaze za to, ne možemo očekivati da to Ukrajina prizna. Ratno je stanje,“, rekao je Milanović te dodao: “Ne mogu odgovarati za nekompetentnost, neznanje i neinteligenciju određenih ljudi. Ne mogu. Ne želim.”

Nakon ovog ozbiljnog incidenta, Milanović je izričito rekao da moli Vladu da se što prije nađu sredstva da Hrvatska napokon ima svoje sustave protuzračne obrane. Primarni je cilj imati svoju protuzračnu obranu po nekoj prihvatljivoj cijeni, a kasnije treba težiti sofisticiranijim sustavima. “Trenutno ih, naime, nema. To nije tajna. Ja sam izrazio nezadovoljstvo zbog toga prije tri mjeseca. Kažem, nabavite prvo najjeftinije i najjednostavnije sustave koje se može nabaviti, a onda složenije”, rekao je Milanović.

„O sustavu Patriot nema govora, rekao je predsjednik, to je preskupo. Tko će raditi na sustavu Patriota, kondukteri ZET-a, vi, ja? To je neozbiljno. Idu po Patriote, ma nemoj. Što će nam Patrioti? Je l’ nas Hezbollah napada svaki dan?”, upitao je predsjednik u svom stilu.

“Istraga je u tijeku. I da, ima novih detalja. Istragu vodi samostalni sektor vojne policije. To su vojnici, koji formalno odgovaraju ustvari Banetu. To je jedan sektor unutar ministarstva. Ministarstvom znate tko, na užas Hrvata, upravlja. Očekujem da surađuju s drugim službama, jer nema nikakvog samostalnog izmotavanja i soliranja i da svi koji trebaju biti upoznati s detaljima to znaju, ali to nije javnost”, rekao je Milanović koji ne želi žuriti s informiranjem javnosti već želi izaći u javnost s potpunim informacijama kada to toga dođe.

“Ako u vaš zračni prostor uđe nepoznata letjelica, za koju nemate najavu, koja nije civilna, na nekakvoj čudnoj visini, i vaš sustav praćenja i motrenja je uoči, ne znate kamo to ide. Imate nekoliko minuta, a tih nekoliko minuta ima nekakav Petar i nekakva Marija ako je pilotkinja i šefica baze, da digne avione, identificira taj objekt i da po tome djeluje. To su velike odgovornosti. U toj situaciji pilot, koji je dobio zadatak da se digne i da identificira objekt, može donijeti pogrešnu odluku, srušiti putnički zrakoplov ili srušiti projektil koji može srušiti zgradu”, rekao je Milanović. Velika je odgovornost čuvati zračni prostor jedne zemlje.

„Ministar je ministar, to je važna dužnost, a kada tu dužnost date ljudima koji su pali s kruške, onda je to vrlo opasno. Upravo zato ćemo, a nadam se da nećemo, ako zagusti biti u situaciji da nas vode potpuno neuki ljudi“, rekao je između ostalog predsjednik bez dlake na jeziku.

Izvor: N1

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp