Direktor Pfizera poručuje – Booster doza nije dovoljna, morat će se cijepiti minimalno jednom godišnje

Direktor Pfizera poručuje – Booster doza nije dovoljna, morat će se cijepiti minimalno jednom godišnje

Direktor farmaceutske kompanije Pfizer, poručio je javnosti da booster doza cjepiva jednostavno nije dovoljna, jer kako kaže, omikron varijanta uskoro odlazi u povijest i doći će novi sojevi za koje će biti potrebno procjepljivanje mRNA eksperimentalnim cjepivima, minimalno jednom godišnje.

Smatrate li da ćemo svake jeseni morati pripremiti se za dopunsko covid cjepivo, kao što dobivamo cjepivo protiv gripe?

„Vjerujem da hoćemo, dolazi toliko novih varijanti, omicron je bio prvi koji je uspio na veoma vješt način izbjeći imunološku zaštitu koju naša cjepiva pružaju.

No mi također znamo da rok zaštite ne traje dugo. Dakle, ono što pokušavamo napraviti i na čemu marljivo radimo, to je ne samo da napravimo cjepivo koje će štititi od svih varijanti, uključujući i omikron. Već i nešto što može ljudima pružiti zaštitu minimalno godinu dana“.

Vidjeli ste neke od tih podataka o četvrtoj dozi, odnosno drugom boosteru. Mislite li da će biti potrebna?

„4. doza je sada neophodna. Zaštita koju dobivate od 3. doze je dovoljna i prilično dobra za hospitalizacije i smrti, ali nije toliko dobra protiv infekcije.

Mi te podatke dostavljamo FDA (Američkoj Agenciji za hranu i lijekove), i onda ćemo vidjeti što će stručnjaci izvan Pfizera reći“.



Zapratite nas i na našem Telegram kanalu
https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp