Preleti borbenih aviona unatoč Milanovićevoj zabrani razotkrili kaos u državnom vrhu

Preleti borbenih aviona unatoč Milanovićevoj zabrani razotkrili kaos u državnom vrhu

Nismo mogli niti sanjati da će toliko godina nakon rata ponovno doći u pitanje sigurnost naše zemlje, a došlo je, jer pad letjelice od šest tona u Zagrebu prvorazredni je skandal o kojemu se ne prestaje govoriti. S pravom, jer moglo je doći do tragedije i pukom srećom nitko nije stradao.

Svijet je slegnuo ramenima, a svjetski su se mediji nakon tog incidenta malo raspisali o Hrvatskoj koja je, zahvaljujući toj letjelici opet malo bila u prvom planu. Tom istom svijetu mi se dodvoravamo kada god nam se ukaže prigoda za to. Mi smo dio Europe i učinit ćemo sve što Europska unija u bilo kojem trenutku naredi, bez da se upitamo – što je u našem interesu i je li baš svaka odluka Europske unije u našem interesu, u interesu naših građana?

Naša unutarnja previranja su priča za sebe. Naša unutarnja politika postala je svakodnevna zabava za široke mase. To više nema veze s nekakvim odlučivanjem, jer o svemu ionako odlučuje svijet, a ne mi. Sve što je ostalo od naše unutarnje i vanjske politike samo su beznačajna naklapanja. Ne odlučujemo apsolutno ni o čemu. Preleti francuskih aviona nad Zagrebom samo su još jedan dokaz tome.

Nemamo više pravo niti na vlastiti stav, niti na vlastito mišljenje. I, nemojmo se čuditi drugim zemljama koje se kada treba postavljaju isključivo u svom interesu, kako bi njihovi ljudi sutra imali što jesti, ne razmišljajući što će o njihovim stavovima reći svijet, jer im je interes njihovih građana na prvome mjestu.

Nije lako u današnjem globaliziranom svijetu biti svoj i imati svoj stav, no, eto, neki se političari i to barem povremeno usude. Jedan od takvih primjera je i Viktor Orban kojega nazivaju nacionalistom. Rječit, strog, nepredvidljiv. Svoj. Neukrotivi lav. Možemo ga voljeti ili ne, ali, eto, njegov narod barem može imati osjećaj da neće biti ostavljen na cjedilu ako im voda dođe do grla. Njegov narod barem zna da im je na čelu države netko tko, kada ustreba, ili kada osjeti da bi nešto moglo naštetiti Mađarima, zna reći NE moćnicima. Orbanu je mađarski narod očito uvijek na prvome mjestu.

Pitamo se – kako je moguće da je Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović u utorak popodne izdao zapovijed načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiralu Robertu Hranju kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih drugih gradova u Hrvatskoj, a da je do tih preleta ipak došlo? Hrvatski narod se pita – nije li Zoran Milanović kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH ovdje ispao izigran? Koje su onda ovlasti Predsjednika RH, a koje Vlade RH? I tko u ovom slučaju ima pravo donijeti konačnu odluku? Javnost to ima pravo znati. U Ustavu RH piše sljedeće: “Predsjednik Republike kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH odgovara za obranu, neovisnost i teritorijalne cjelovitosti RH.”

Nakon što je do preleta zrakoplova unatoč njegovoj zabrani ipak došlo, Milanović je zatražio  od načelnika Glavnog stožera OSRH da se „odmah istraži i utvrdi odgovornost za uznemiravanje građana Zagreba“, stoji na kraju priopćenja iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Podsjetimo, Ministarstvo obrane u ponedjeljak je najavilo da će se u utorak, u okviru planiranih bilateralnih aktivnosti Hrvatske vojske s francuskom ratnom mornaricom provesti zajednička vježba pilota 191. eskadrile lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i francuskih pilota aviona Rafale s nosača zrakoplova “Charles de Gaulle”.

Zajednički letovi provedeni su u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna te iznad gradova Rijeke, Pule i Zadra. Hrvatski i francuski piloti preletjeli su i iznad Zagreba između 16,45 i 17,45 sati, što je neke građane uznemirilo, jer zbog zamorenosti lošim vijestima nisu pratili što se događa, pa ih je snažna tutnjava aviona izvadila iz popodnevnog mira. Sve to dogodilo se unatoč predsjednikovoj zabrani preleta spomenutih zrakoplova, što je uistinu konfuzno i ostavlja dojam nepoštivanja uloge vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH od strane Vlade RH.

Premijer Andrej Plenković obišao je u utorak francuski nosač aviona “Charles de Gaulle” te tom prigodom istaknuo da se „vježbom hrvatskih i francuskih vojnih snaga i letom francuskih Rafalea iznad Hrvatske šalje poruka čvrstog strateškog partnerstva dviju zemalja i sigurnosti hrvatskim građanima.“

„Dio je to aktivnosti koje su poduzete na političkoj razini“, istaknuo je Plenković, u izravnom dogovoru s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom. Kakva je koordinacija između Premijera i Predsjednika u ovakvim situacijama, ostaje nam misliti. Vrhovni zapovjednik izdaje naredbu da zabranjuje prelete aviona, a Premijer organizira prelijetanje u dogovoru s francuskim predsjednikom Macronom, tako to izgleda i prema našoj i prema svjetskoj javnosti – u svakom slučaju loše s naslova komunikacije na horizontalnoj i vertikalnoj razini, jer trebalo bi se znati tko o čemu u našoj državi odlučuje i čija je zadnja kada je neki resor u pitanju. No, ovdje je ionako sve zbrda – zdola, pa ovakva zbunjujuća situacija nimalo ne iznenađuje. 

Premijer Plenković jučer je na konferenciji za novinare u Zagrebu izjavio kako je razgovarao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom te potvrdio da u Hrvatsku stižu dva američka borbena zrakoplova F-16 koji će sutra nadlijetati Slavoniju,  a u idućih nekoliko dana čuvati hrvatsko nebo. Premijer je pritom potvrdio kako je dron koji se u četvrtak srušio na zagrebačkom Jarunu bio naoružan i to argumentirao fotografijama tragova bombe, kako bi javnost bila informirana o tome. Time je demantirao izjavu glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga koji je rekao da je na Zagreb pala nenaoružana letjelica.

Kada je riječ o prvorazrednom incidentu pada letjelice od šest tona u Zagrebu, Predsjednik Milanović oštro se protivi konfuznim i nepotpunim izvješćima za javnost dok ne budemo imali potpune informacije o padu tog drona u Zagrebu. Istragu provodi vojska i nitko drugi ne bi se smio time baviti, rekao je Milanović. „Elementarna građanska i državnička odgovornost je da se o tome ne lupeta.“, komentirao je Milanović izjave Plenkovićevih ministara o padu letjelice u Zagrebu, o čemu se po njemu ne bi smjelo govoriti dok nemamo potpune informacije.

Za Banožića je Milanović rekao kako je to jedan potpuno izgubljen čovjek. „Dođe tamo, stavi si onu uniformu s prezimenom, stavi si onu lovačku kapu, duplenku, demižonku i čovjek priča ono o čemu se ne priča, to je neodgovorno. Dakle, u svakoj korporaciji bi dobio košaru bez odštete.“

Milanović je potvrdio novinarima da je otvoren za komunikaciju s Plenkovićem i da će se njih dvojica lako o svemu dogovoriti te posebno istaknuo kako je Hrvatska u globalu jedna sigurna zemlja i kako se građani nemaju čega bojati.

Sve u svemu, reda u državi mora biti i mora se poštivati svačija funkcija koju obnaša zajedno s njezinim ovlastima, kako javnost i svijet ne bi dobivali zbunjujuće informacije i upravo je zbog toga važna komunikacija između Predsjednika i Premijera, kao i koordinacija naše države sa stranim državama po ovakvim i sličnim pitanjima. Sigurnost građana je ipak na prvome mjestu.


Zapratite nas i na našem Telegram kanaluhttps://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp