Ponovno je aktualan kontroverzni ruski propagandni spot – Djeca spremna umrijeti za Putina

Ponovno je aktualan kontroverzni ruski propagandni spot – Djeca spremna umrijeti za Putina

Ovih je dana ponovno aktualan jedan kontroverzni ruski video spot snimljen 2017. godine koji kruži društvenim mrežama, a kojega mnogi uspoređuju sa sjevernokorejskom propagandom. Doista je u današnje vrijeme zastrašujuće vidjeti ovu huškački nabrijanu djecu u spotu kao vojnike, s borbenim stavom, kao da su spremni ići u rat. Djeca bi trebala biti djeca i ne bi ih se smjelo koristiti u političke svrhe. Pitamo se – kakve su to nove generacije i u kakvom su to duhu odgajane? U naslovu ovog ruskog propagandnog videa piše: „Djeca spremna umrijeti za Putina. Nova ruska propaganda koju morate vidjeti – Pakleni pakao“.

Što reći o ovome? U spotu možemo vidjeti djecu obučenu u vojne uniforme, djevojčice i dječake i čuti ih kako pjevaju da će slijediti šefa ruske države ako ih on pozove da poginu u borbi. Video spot je snimljen u Volgogradu, bivšem Staljingradu u kojem se odigrala velika bitka u Drugom svjetskom ratu, a prva ga je objavila političarka Anna Kuvychko.

Otpjevana od strane skupine mladih kadeta, pjesma zvuči zastrašujuće, a vizualni elementi koji sačinjavaju stil ovog propagandnog spota neodoljivo podsjećaju na sovjetsku eru.

Istaknuti ruski novinar i povjesničar Nikolaj Svanidze svojedobno je nazvao ovu pjesmu na radijskoj postaji Echo of Moscow “netalentiranim ponavljanjem stare sovjetske propagandne pjesme ‘Kad nas u borbu šalje drug Staljin’.”

Iako su samo djeca, u stihovima se zaklinju ne samo da će obnoviti veliku velesilu “Od Kurilskih otoka do Baltičkih obala”, već idu dalje: “Čuvat ćemo Sevastopolj i Krim za sljedeće generacije i vratiti Aljasku u domovinu…”

Gornji stih upućuje na Aljasku koju su Sjedinjene Države kupile od Ruskog Carstva 1867. godine, za otprilike dva centa po hektaru – ukupno oko 7,2 milijuna američkih dolara. Godine 1959. primljena je kao 49. država SAD-a.

U videu mladi kadeti pjevaju o nedostatku jedinstva u Europskoj uniji, o teškim vremenima na Bliskom istoku i bolesnima od hegemonije. Također upozoravaju kako je opasno pokazivanje slabosti jer to može dovesti do kolapsa zemlje.

Kada je u svibnju 2017. godine izašla ova pjesma koju je napisao autor Vjačeslav Antonov, izazvala je val kritika. Tekst refrena je sljedeći:

„Želimo mir na ovoj zemlji, ali ako nas glavni zapovjednik pozove u posljednju borbu, bit ćemo uz njega.“

U pjesmi se spominje „striko Vova“. Pjesma se zove “Striko Vova, mi smo s tobom”, gdje “Vova” predstavlja oblik imena Vladimir i često se koristi u Rusiji. No, budući da je riječ o neformalnom imenu, Vova se kao nadimak rijetko može čuti u službenim krugovima. Mogli bismo to usporediti sa zvanjem Billa Billy ili Malcolma Mac.

Anna Kuvychko, tadašnja zastupnica stranke Jedinstvena Rusija, zastupnica u Saboru i članica Odbora za pitanja obitelji, žena i djece, također je prisutna u ovom videu koji je ovih dana zbog ratnog stanja u Ukrajini ponovno aktualan i ponovno šokira ljude.

U intervjuu za lokalne novine Anna Kuvychko je svojedobno izjavila kako je nova generacija odgajana u punoj svijesti o herojskim djelima svojih velikih roditelja i da će se moći boriti protiv suvremenih prijetnji. “Mi ćemo pobijediti”, dodala je ona poznatu frazu skovanu tijekom Drugog svjetskog rata, otvoreno zagovarajući indoktrinaciju djece i mladih poviješću i ratovima.

Putem nezavisnog ruskog televizijskog kanala Rain izjavili su kako je objavljivanje ovog video spota vjerojatno bilo povezano s početkom predizborne kampanje za ruske predsjedničke izbore 2018. godine.

Neki od komentara na društvenim mrežama ovaj video spot uspoređuju s proizvodima sjevernokorejske propagande.

Grad Volgograd ima posebno, gotovo sveto i simboličko značenje za Ruse jer se Staljingradska bitka nedvojbeno naziva najkrvavijom bitkom u ljudskoj povijesti i odnijela je stotine tisuća života. Rasprava u modernoj Rusiji često se odnosi na povijesna vremena Drugog svjetskog rata izazivajući domoljubne osjećaje kod Rusa. Služi kao veliki orijentir u životu nacije koja je u Drugom svjetskom ratu izgubila preko 20 milijuna svojih stanovnika.

Tekst ove kontroverzne pjesme glasi ovako:

„Došlo je 21. stoljeće. Zemlja se umorila od ratova, stanovništvo planeta je bolesno i umorno od hegemonije. U Europskoj uniji nema vlastitog mišljenja, Bliski istok stenje od nevolja. Preko oceana predsjedniku je oduzeta vlast. A mi – od naših sjevernih mora do južnih granica, od Kurilskih otoka do Baltičke obale, želimo mir u zemlji, a ako nas naš glavni zapovjednik pozove u posljednju bitku, striko Vova (Putin), mi smo s tobom!

A što će ostati mojoj generaciji? Ako pokažemo slabost, izgubit ćemo cijelu državu. A naši vjerni prijatelji – to su vojska i mornarica, i crvena zvijezda našeg djeda kao uspomena na prijateljstvo. A mi – od naših sjevernih mora do južnih granica, od Kurilskih otoka do obale Baltika, želimo mir u zemlji. A ako nas naš glavni zapovjednik pozove u posljednju bitku, striko Vova, uz tebe smo!

Samuraji nikada neće dobiti ovu liniju otoka (Kurilske otoke), mi ćemo ustati i zaštititi jantarnu prijestolnicu (Kalinigrad). Za potomke ćemo zadržati naš Sevastopolj i Krim. Vratit ćemo Aljasku kući. A mi – od naših sjevernih mora do južnih granica, od Kurilskih otoka do baltičke obale, želimo mir u zemlji. A ako nas naš glavni zapovjednik pozove u posljednju bitku, striko Vova, uz tebe smo!“

Suvremeni svijet je dovoljno surov i upravo je zbog toga tužno vidjeti kako se djeca koriste u svrhu političke i ratne propagande. Po svim profesionalnim standardima, ovo je apsolutno nedopustivo.

 

Zapratite nas i na našem Telegram kanaluhttps://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp