Vlada u Irskoj priprema sporazum po kojoj bi ljudima oduzela vikendice i u njih smjestila ukrajinske izbjeglice

Vlada u Irskoj priprema sporazum po kojoj bi ljudima oduzela vikendice i u njih smjestila ukrajinske izbjeglice

Poznata izjava Klausa Schwaba „nećete posjedovati ništa i biti ćete sretni“ polako dolazi na svoje. Naime, irska vlada priprema zakon po kojemu bi ljudima oduzimala kuće za odmor i ostale prazne nekretnine, i potom ih davala na korištenje ukrajinskim izbjeglicama.   

Irska vlada bi od svojih građana trebala zatražiti korištenje 60.000 praznih irskih kuća za odmor, kako bi imali gdje smjestiti ukrajinske izbjeglice, rekao je analitičar stambene politike Lorcan Sirr.

Ako se privatni vlasnici dobrovoljno ne odreknu praznih domova, dr.Sirr je rekao da država razmišlja o donošenju zakona sličnog onom koji se koristio u Drugom svjetskom ratu.  

Dr. Sirr je rekao: „Zakon o hitnim ovlastima dao je vladi ovlast da preuzme ljudska prava na zemlju i vlasništvo. Ako ljudi nisu voljni odustati od svojih kuća za odmor, moglo bi biti potrebno donošenje zakona koji bi omogućio vladi da kupi kuće na obveznoj osnovi“

Prema podacima irskog Crvenog križa, u međuvremenu, broj stambenih ponuda za izbjeglice  popeo se na 14,988. 21% odnosi se na prazne nekretnine, a 71% je ponuda zajedničkog smještaja.

Glasnogovornik Ministarstva pravosuđa potvrdio je da je od početka ruske invazije, 4.030 ukrajinskih izbjeglica stiglo ovog tjedna. U tjednima koji su pred nama očekuje ih se od 80.000 do 100.000 ukrajinskih izbjeglica i zato će srednjoročne i dugoročne stambene jedinice biti nužno potrebne.

Irska hotelijerska federacija IHF, priopćila je da su u tijeku pripreme za pružanje podrške obiteljima kada one stignu. Njihov glasnogovornik je rekao: „Svjesni smo da su se nadležna tijela izravno obratila mnogim hotelima u vezi pružanja privremenog smještaja.“

Dr. Sirr je nadodao: „Izgradnja modularnog stanovanja oduzima nam puno vremena i trenutno imamo preko 12 % našeg stambenog fonda praznog, a to je prema službenom popisu, a to uključuje 62.000 kuća za odmor“.

Dodao je „da bi Vlada trebala prvo uzeti postojeće zalihe, radije nego da pokušava gradnjom novih stanova smještavati ljude. U 2020 godini Vlada je izgradila samo 4700 novih društvenih kuća. Ako primimo najmanje 20.000 izbjeglica, sve te zalihe će se odmah apsorbirati. Posljednji podaci još nisu objavljeni za 2021. ali sa sigurnošću se može reći da će sve radionice također biti apsorbirane“.

„Također moramo uzeti u obzir obećanja koja je Vlada dala onima kojima je potreban socijalni stambeni prostor i obećanja dana ljudima u izravnom stambenom zbrinjavanju. Nećemo se izvući iz ovoga. Pametno je iskoristiti postojeći stambeni fond, ako to zahtjeva neku vrstu novog zakona, pa neka bude.“



Zapratite nas i na našem Telegram kanalu
https://t.me/epohaportal


Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp