Zašto HNB jedini u Europi nema u rezervama niti grama zlata?


Zlato jako dobro ukazuje u kakvom je stanju svjetsko gospodarstvo i na određeni način najavljuje obujam krize. Trenutna mu je cijena oko 1.750 eura za jednu uncu (31 gram). Ono što bode oči jest činjenica da zemlje čije valute igraju ulogu najvažnijeg svjetskog novca, a to su SAD i Eurozona koje imaju najveće količine zlata u strukturi međunarodnih rezervi likvidnosti.

SAD ima oko 8300 tona zlata, a eurozona – uzmimo samo najveće zemlje – Njemačku, Francusku i Italiju koje imaju zajedno preko 7000 tona. Zašto SAD ne drži najveći dio svojih rezervi u npr. eurima, a zemlje eurozone u dolarima? I jedni i drugi znaju da takav oblik rezervi u situacijama velikih kriza malo vrijedi i svi se tada klanjaju zlatu jer je ono samo po sebi vrijednost za razliku od novčanica ili elektroničkog novca na računima koji tada ne vrijedi.

Uostalom, sav novac koji cirkulira u obliku papirnatog ili žiralnog novca je novac bez pokrića i nema nikakvu unutrašnju vrijednost. Njegova upotreba u vrijednost temelji se na relaciji sile i povjerenja. I ništa više. Dakle, u svijetu ovakvog novca bez pokrića vlasnici najvažnijih svjetskih valuta najviše ne vjeruju u njih pa posežu za zlatom.

Usput da spomenem; HNB je prodala u dva navrata 13 tona zlata koje smo naslijedili odvajanjem od Jugoslavije po cijeni od oko 280 dolara za uncu. A rekoh malo prije da je sadašnja cijena oko 1.750 eura. Naravno, netko može reći da nitko ne zna kakva će biti cijena zlata. Iz tabele se jasno vidi da je Hrvatska jedina zemlja u Europi koja nema niti grama zlata u svojim rezervama i svi drugi su miksali svoje rezerve, a posebno povećavali nakon krize 2007.g. Ogromne smo novce izgubili tom jeftinom prodajom za što još nitko nije dogovarao.

Godinama se naše rezerve drže na računima koji u vrijeme nultih kamata ne donosi ništa, a dio se mogao i morao držati u zlatu. Sve to oni znaju; kako u HNB-u, tako i u Vladi. Mislite li da je to slučajno, ili nije? Zaključak izvedite sami.

 

 

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp