Dok mediji bruje o ratu, Ukrajina potiho implementirala WEF-ov univerzalni dokument: identitet, dohodak, potvrdu o cijepeljenju

Dok mediji bruje o ratu, Ukrajina potiho implementirala WEF-ov univerzalni dokument: identitet, dohodak, potvrdu o cijepeljenju

U jeku rata, Ukrajina je u tišini implementirala WEF-ov ‘Veliki reset’ postavljanjem aplikacije za socijalni kredit koja kombinira univerzalni osnovni dohodak (UBI), digitalni identitet i putovnicu za cjepivo, sve u njihovoj aplikaciji Diia. Plan digitalizacije svijeta i centraliziranja svega, ukrajinska je vlada 2020. godine pokrenula aplikaciju pod nazivom Diia koja u sebi objedinjuje osobnu iskaznicu, putovnicu, dozvolu, evidenciju o cijepljenju, registracije, osiguranje, zdravstvene naknade, socijalne naknade i još mnogo toga. 

Ovakav model do sada smo poznavali jedino u Kini; sjetimo se priče o društvenim kreditima. Ukrajina se sada u digitalnom identitetu sa svojom aplikacijom Diia stavila na drugo mjesto u digitalizaciji i centralizaciji svega.

Dugo se pričalo o tome, a sve je dodatno potaknuto Covid krizom koja je potpomogla vlade da što prije krenu u digitalizaciju svega, odnosno svega što čovjeku treba u svakodnevnom životu – okupljanjem gotovo svih usluga na jednom mjestu – u pametnom telefonu.

Kada je Europska unija najavila test za digitalizaciju evidencije o cijepljenju (vidi službeni PDF ), svojevrsnog digitalnog novčanika i identiteta u 2018. godini, Ukrajina je požurila i vrlo brzo reagirala sa svojom aplikacijom Diia koju je njihova vlada uvela prije gotovo dvije godine.

Od tada se ta platforma nastavila razvijati. Ukrajinci mogu preuzeti Diiu i tamo pohraniti mnoštvo službenih informacija, kao što je gore spomenuto, s ciljem da jednostavno i s lakoćom provedu većinu administrativnih postupaka, koji se kreću od plaćanja poreza do obnavljanja i vađenja njihovih osobnih dokumenata, preko plaćanja svih potrebnih računa, plaćanja svih njihovih novčanih kazni, pa sve do dobivanja socijalnih davanja ili povrata poreza.

Ova osuvremenjena aplikacija može sadržavati 9 službenih dokumenata i preko nje se može doći do gotovo 50 servisa koji imaju jednaku vrijednost kao i papirnati. Bez ove aplikacije, čini se, bit će nemoguće funkcionirati i uputiti sustavu bilo kakav službeni zahtjev. Covid kriza samo je ubrzala digitalizaciju i centralizaciju ukrajinskog društva. Pitamo se – koja je zemlja sljedeća na redu?

Ukrajinska vlada, potaknuta Covid-19 krizom i novim mjerama i pravilima ponašanja, najavila je da čak i to da će isplata svih naknada od sada biti uvjetovana prisutnošću potvrde o cijepljenju koja je sastavni dio spomenute aplikacije.

Ukrajina se predstavljala kao prvak u digitalizaciji i prije izbijanja rata, krajem veljače prošle godine. A, početkom 2021. godine ova je aplikacija već imala više od 4,5 milijuna aktivnih korisnika. No, Ukrajina nije jedina zemlja koja teži ubrzanoj digitalizaciji. Naime, Poljska ima mobilnu aplikaciju sličnu ukrajinskoj, a pokrenuta je krajem 2019. godine.

Poljska aplikacija prikazuje sedam digitalnih dokumenata i omogućuje korisnicima da se identificiraju sa svojim digitalnim osobnim iskaznicama na mjestima gdje papirnati pasoš nije zakonski potreban. U Ujedinjenom Kraljevstvu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima građani mogu koristiti elektroničke putovnice u zračnim lukama za prijavu i sigurnosnu provjeru. U Estoniji 70% stanovništva koristi digitalne osobne iskaznice, dok je 99% javnih usluga dostupno online.

U Kini građani imaju pristup virtualnim osobnim iskaznicama integriranim u mobilnu aplikaciju. Korisnici ga mogu koristiti za identifikaciju kada se registriraju u hotelu ili za korištenje određenih državnih usluga, uz notorni bodovni sustav koji im omogućuje dodatna prava i privilegije u slučaju “dobrog ponašanja” i skupljanja pozitivnih bodova, ali i kazne (odnosno gubitak bodova) u slučaju „lošeg ponašanja“, o čemu smo nedavno pisali na portalu Epoha.

 

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp