Saudijska Arabija okreće leđa Sjedinjenim državama, pušta dolar niz vodu i okreće se kineskom Yuanu

Saudijska Arabija okreće leđa Sjedinjenim državama, pušta dolar niz vodu i okreće se kineskom Yuanu

Saudijska Arabija sve više razmišlja o tome da prihvati yuan umjesto dolara za prodaju nafte. Saudijski i kineski dužnosnici pregovaraju da dio prodaje arapske nafte bude u yuanima, a ne u dolarima ili eurima, što bi u slučaju realizacije dodatno oslabilo vrijednost dolara čije je pokriće u tuđim resursima, što bi još više pojačalo inflaciju u Sjedinjenim Državama. izvijestio je The Wall Street Journal.

Dvije su nacije povremeno raspravljale o tom pitanju šest godina, ali su pregovori navodno ponovo započeti 2022.,mogući razlog ovog poteza Saudijske Arabije je bio nezadovoljstvo nuklearnim pregovorima Sjedinjenih Država s Iranom i nedostatkom potpore za vojnu operaciju Saudijske Arabije u susjednom Jemenu.

Gotovo 80 posto globalne prodaje nafte ima cijenu u dolarima, a od sredine 1970-ih Saudijci su isključivo koristili dolar za trgovinu naftom kao dio sigurnosnog sporazuma s vladom SAD-a.

Ovi razgovori su posljednji napori Pekinga da svoju valutu učini trgovačkom na međunarodnim tržištima nafte i ojača svoj odnos posebno sa Saudijcima. Kina je prethodno pomogla Rijadu u izgradnji balističkih projektila i konzultacijama o nuklearnoj energiji.

Zapratite nas i na našem Telegram kanaluhttps://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp