Kapitalizam je neodrživ jer se temelji na imperijalizmu novca koji zakonito proizvodi krize svih vrsta da bi opstao

Kapitalizam je neodrživ jer se temelji na imperijalizmu novca koji zakonito proizvodi krize svih vrsta da bi opstao

Da, to je istina. Kada su fondovi i banke izgubile ogroman novac na nekretninama i dionicama središnje banke su im otkupile tisuće milijardi dolara, eura, funti… državnih obveznica i dionica. I tako su oporavile cijene vrijednosnica i spasile njihovo bogatstvo. Govorilo se da je to uvjet za spas gospodarstva i svih nas.

Novcem kojim su spašeni oni su se nedavno premjestili s tržišta nekretnina na farmaceutsko tržište, što je stimulirano Covid 19 projektom i sada na tržište energenata dižući cijene istih u nebo. Jer njima ne treba niti plin, niti nafta, već se jednostavno papirnato klade na to hoće li cijene rasti ili padati.

Oni svako tržište mogu razbucati, ali jedan dio njih prije toga pobere vrhnje, a ono što je propalo ostavljaju državi, odnosno poreznim obveznicima da saniraju. Sada je inflacija u zamahu i ceh plaćaju srednja klasa i siromašni. Pitao se – Zašto se sada upravo njima ne pomogne jer su silno ugroženi? Na primjer, porezom na bogatstvo.

Jedno je sigurno – ovakav kapitalizam je neodrživ jer se temelji na imperijalizmu novca koji zakonito proizvodi krize svih vrsta da bi opstao. Bogate su nakon financijske krize 2008. godine spašavale središnje banke u tisućama milijardi dolara. Sada kada treba spašavati siromašnije kažu: ne može, jer će to podići inflaciju, a nju su uzrokovali ovi prvi.


Zapratite nas i na našem Telegram kanaluhttps://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp