Festival svjetla oduševio Zagrepčane i sve posjetitelje

Festival svjetla oduševio Zagrepčane i sve posjetitelje

U sklopu „Festivala svjetla Zagreb“ koji je završio jučer na prvi dan proljeća 20. ožujka, na Vrazovom šetalištu od Dubravkinog puta prema Gornjem gradu, zagrebačku su legendu pripovijedali jedna zvijezda i jedan mjesec. Atmosfera je bila gotovo magična. Osjećali smo se kao da smo u nekoj bajci.

Sa standardne lokacije na Gornjem gradu festival se proširio i na Donji grad, pa se mogla obići čak 31 svjetlosna instalacija, a velik dio pratila je klasična glazba u povodu obilježavanja stogodišnjice Muzičke akademije.

Zvijezda i mjesec uvlače nas u svoju stvarnost kako bismo se prisjetili gotovo zaboravljenih priča, poput one o Jurju i zmaju, kao i priče o gradu Zagrebu iz vremena kada su došljaci tek naselili dva brežuljka pod Medvednicom.

Njima su mjesec i zvijezda Večernjica ili Danica kao nebeske pojave predstavljali svojevrsnu sigurnost i putokaz. Nebeske su se pojave izmjenjivale i najavljivale smjene godišnjih doba, dolazak kiša, suša, gladi ili pak plodnosti.

Mjesec je predstavljao Boga proljeća, onoga koji se s plodnosti uzdiže iz podzemlja, grabi vodu i donosi nicanje u biljni i životinjski svijet.

Zvijezda je predstavljala utjehu, ljubav, vodstvo i dom. Nazivali su ih raznim imenima. U narodnim pjesmama s područja Zagreba i okolice njihov spomen se do danas očuvao u imenu Zelenog Jure i njegove odabranice Lepe Mare.

To je priča koja prati kretanje nebeskih tijela kroz godinu, sjedinjenje Jure i Mare na nebu koje donosi buđenje vegetacije u Jurjevskim običajima.

Zagrebačka legenda o jednoj zvijezdi i jednom mjesecu ispričana je svjetlosnom instalacijom u šumi Vrazova šetališta te dodatno naglašena sjenama plesnih pokreta mladih plesača u ulozi mjeseca i zvijezde, Jurja i Mare.

Svjetlosnu instalaciju se moglo posjetiti svakodnevno od 18 do 23 sata.

Ovo vrlo interesantno kulturno događanje obogatilo je život našega glavnog grada i oduševilo sve nas nazočne. Kao da je netko doista rekao: I, neka bude svjetlost. I, bi svjetlost. Ovo nesvakidašnje i nadasve očaravajuće događanje donosi nam poruku tolerancije, jedinstva i mira.

Neka ovaj festival obilježi možda jedno novo doba koje je pred nama. Ako ništa drugo, barem je na trenutak ovaj svijet bio puno šareniji, svjetliji i blještaviji. I, mogli smo ga s lakoćom takvim i zamisliti.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp