Sprema li se to kemijsko-biološki rat? Europska unija skladišti pilule na bazi joda i opremu za zaštitu od nuklearne katastrofe

Sprema li se to kemijsko-biološki rat? Europska unija skladišti pilule na bazi joda i opremu za zaštitu od nuklearne katastrofe

Kako sukob u Ukrajini i dalje bijesni, Europska komisija pozvala je zemlje članice EU da naprave zalihe jodnih pilula, drugih određenih lijekova i odijela za zaštitu od nuklearnog oružja. Također se pojačavaju pripreme za suočavanje s posljedicama mogućeg kemijskog ili biološkog napada.

“Komisija radi na tome da osigura i unapredi spremnost u području hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih prijetnji, a to je prethodilo ratu u Ukrajini”, rekao je portparol za Financial Times u ponedjeljak.

Rusija je stavila svoje nuklearno oružje u stanje visoke pripravnosti nekoliko dana nakon što je krajem veljače pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini, navodeći ono što je opisala kao „agresivne izjave“ NATO-a i drakonske financijske sankcije koje je uveo Zapad.

Početkom ožujka izbio je požar u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožskaja, koju su zauzele ruske snage. Požar je brzo ugašen, a Međunarodna agencija za atomsku energiju naknadno je izjavila da nije bilo kritičnog utjecaja na sigurnost u elektrani.

Nekoliko dana kasnije, Moskva je objavila da je spriječila pokušaj ukrajinskih nacista da isključe struju u bivšoj nuklearnoj elektrani u Černobilu, koja je 1986. godine postala mjesto najrazornije nuklearne katastrofe na svijetu.

Ova incidenta dovela su do naglog porasta potražnje za tebletama kalij-joda u EU, Rusiji, pa čak i u SAD-u, koje pomažu u smanjenju utjecaja radijacije na ljudski sustav. Ranije u ožujku, ljekarne u Belgiji, Bugarskoj, Češkoj i drugdje, prijavile su da su ostale bez tih lijekova..

Pripreme EU za nuklearne incidente vodi Uprava za zdravstvenu pripravnost i reakciju u izvanrednim situacijama (HERA), koja je osnovana prošlog rujna nakon što je blok zatečen pandemijom Covid-19. Međutim, europski zakonodavci su inzistirali da HERA mora raditi brže kako bi uspjela održati korak s razvojem događaja u Ukrajini.

“Moramo izvući snažne pouke iz Covida. Potrebne su nam posebne mere za nuklearne lokacije. Nismo spremni. Nemamo zalihe”, rekla je Véronique Trillet-Lenoir, europska parlamentarka koja predstavlja stranku En Marche francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, dodajući da blok također mora da razviti sustav upozorenja i nadzora.

Rusija je poslala svoje trupe u Ukrajinu 24. veljače, nakon sedmogodišnjeg zastoja zbog neuspjeha Kijeva da implementira uvjete sporazuma iz Minska i konačnog priznanja republika Donbasa, Donjecka, i Luganska od strane Rusije. Protokoli uz njemačko i francusko posredovanje osmišljeni su da reguliraju status tih regija unutar ukrajinske države.

Rusija sada zahtjeva da se Ukrajina službeno proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a predvođenom SAD-om. Kijev inzistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantirao je tvrdnje da je planirao silom povratiti navedene republike.



Zapratite nas i na našem Telegram kanalu
:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp