Ernst Wolff – Svjetski financijski kolaps je blizu


Njemačke potrošačke cijene porasle su za 5,3 posto u prosincu 2021. u odnosu na isti mjesec prošle godine. Stopa inflacije je tako dosegla najvišu razinu od danas davne 1993. godine. U SAD-u su potrošačke cijene u prosincu čak porasle za sedam posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Stopa inflacije u SAD-u iznosila je 6,2 posto u listopadu i 5,4 posto u rujnu.

U tom kontekstu pokazuju različite reakcije pojedinih središnjih banaka koje određuju tijek monetarne politike. Obično, kada inflacija raste, oni se tome suprotstavljaju podizanjem kamatnih stopa i pokušajem ponovnog snižavanja razine cijena. U ovom trenutku, međutim, čini se da postoje velike razlike.

Jerome Powell, čelnik američkih Federalnih rezervi, naznačio je da će kamatne stope biti podignute u narednoj godini. Christine Lagarde, čelnica Europske središnje banke, rekla je da neće razmišljati o podizanju kamatnih stopa. Direktorica ECB-a Isabell Schnabel čak je upozorila na prerano podizanje kamatnih stopa jer bi to ugušilo oporavak.

Kako objasniti tu razliku u izjavama vodećih središnjih bankara? Odgovor na ovo pitanje može se sažeti u jednu rečenicu: potpuna bespomoćnost pred povijesno jedinstvenim problemima. Nemamo posla s običnom inflacijom, već s posljedicama monetarne politike čiji smjer već godinama ne postavljaju središnje banke, već digitalno-financijski kompleks.

Od globalne financijske krize, i Fed i ECB savjetovao je jedan od najvećih igrača u digitalno-financijskom kompleksu, tvrtka za upravljanje imovinom BlackRock te su stoga ovisni o Aladdinu, vodećem svjetskom sustavu za analizu podataka, za gotovo desetljeće i pol.

Upravo su BlackRock i njegov najveći dioničar Vanguard, počevši od 2007./08., koristili svoju tržišnu moć kako bi prisilili središnje banke da pređu na ultra labavu monetarnu politiku i ubrizgavaju sve više novca u sustav po sve nižim kamatnim stopama, čime su BlackRock&Co pogodovali financijskim tržištima da se vinu uvijek do novih visina.

No, ova politika se od ožujka 2020. ne može nastaviti na uobičajen način jer su kamatne stope pale na nulu i bankovni sustav ne može dugoročno živjeti s negativnim kamatnim stopama. Zato otada proživljavamo prezasićenost novcem bez smanjenja kamata, što stavlja u sjenu sve što je bilo prije. Osim toga, mjere izolacije koje su uvele vlade stvorile su potpuno nove okvirne uvjete. Prekid opskrbnih lanaca, kolaps logistike i brojni namjerno uzrokovani izostanci s posla izazvali su ekonomski kaos bez presedana.

I američka i njemačka vlada isplatile su novac u obliku stimulativnih mjera pomoći za korona virus velikom dijelu radno aktivnog stanovništva, ali se asortiman robe smanjio zbog izolacije, što je idealno tlo za inflaciju u svakodnevnom životu. Dogodio nam se stvaran život. Realnost života. No, vlastodršcima to iz njima znanih razloga nije nezgodno. Oni trenutno sjede na najvišoj planini duga svih vremena, a sa svakim postotkom inflacije ledeni se brijeg sve brže topi.

Pitamo se – kako će se stvari nastaviti?

Hoće li prevladati Fed ili ECB? Niti jedno niti drugo. Ni Jerome Powell ni Christine Lagarde ne odlučuju hoće li kamatne stope rasti ili ne. Trenutačno je najmoćniji čovjek u financijskoj industriji, šef BlackRocka Larry Fink, on odlučuje o tome sasvim sam. On, naravno, zna da će ECB-ov prijedlog održavanja labave monetarne politike dovesti do daljnje devalvacije valute. Stoga je vjerojatnije da će se odlučiti za drugu opciju, odnosno povećanje kamata.

Ali time će neki tvrditi da će naštetiti sebi, jer će povećanje kamata zasigurno uzrokovati kolaps tržišta. To je točno, ali i Larry Fink bi trebao biti opušten u pogledu takvog razvoja događaja. Uostalom, na toj poziciji možete se kladiti i na kolaps. Važno je samo da sami odredite svoje vrijeme – a to ne bi trebalo biti teško za Larryja Finka, kao najmoćnijeg upravitelja imovinom na svijetu i najvažnijeg savjetnika Fed-a i ECB-a.

Izvor: apolut.net

 

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp