Sveučilište u Zagrebu odbacilo novi Zakon o visokom obrazovanju

Sveučilište u Zagrebu odbacilo novi Zakon o visokom obrazovanju

Senat Sveučilišta u Zagrebu odbacio je u cijelosti novi Nacrt Zakona o visokom obrazovanju koji je izradilo Ministarstvo znanosti, a prihvatio prijedlog koji je je izradilo Povjerenstvo Nacionalnoga vijeća za znanost, priopćeno je u srijedu sa Sveučilišta u Zagrebu.

Senat Sveučilišta u Zagrebu, na izvanrednoj sjednici održanoj danas  22. ožujka 2022. godine raspravljao je o dvama nacrtima zakona koji se odnose na reformu sustava znanosti i visokoga obrazovanja, nakon što su svoje primjedbe, komentare i sugestije posebnom sveučilišnom povjerenstvu dostavile dvadeset i četiri sastavnice Sveučilišta.

Senat je odbacio naknadnu inicijativu Ministarstva znanosti i obrazovanja da Nacionalno vijeće za znanost donese novi Pravilnik o izboru u znanstvena zvanja, jer ga smatra besmislenim u kontekstu odredbi Nacrta zakona, koji je izradilo isto to Ministarstvo i kojim je predviđeno ukidanje znanstvenih i znanstveno-nastavnih zvanja.

“Posebnom točkom zaključaka Senat je odbio isforsirane reformske zahvate u sustav znanosti i visokoga obrazovanja na temelju neverificiranih ciljeva i pod pritiskom dodjeljivanja europskih sredstava, što je okarakterizirano kao financijska ucjena i udar na profesionalno dostojanstvo djelatnika u sustavu, te kao poništavanje autonomije i donošenja meritornih strateških odluka unutar sustava znanosti i visokoga obrazovanja”, objavio je Senat Sveučilišta u Zagrebu.

 

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp