Tvrtka Pfizer objavila je da s tržišta povlači tri svoja lijeka za visoki krvni tlak

Tvrtka Pfizer objavila je da s tržišta povlači tri svoja lijeka za visoki krvni tlak

Lijekovi koje je Pfizer povukao  s tržišta su Accuretic i njegove dvije generičke verzije koje distribuira Greenstone.

Pfizer je samostalno donio odluku o povlačenju tableta koje sadrže više razine nitrozamina, spojeva koji mogu dovesti do razvoja raka. Pfizer je u priopćenju naveo da “ne postoji takav neposredan rizik za pacijente koji su uzimali ovaj lijek”.

“Nitrozamine uobičajeno nalazimo u vodi i hrani; u suhomesnatim i mliječnim proizvodima i u povrću. Svatko je izložen nekoj razini nitrozamina. Ove nečistoće mogu povećati rizik od raka ako je netko njima izložen u većim količinama tijekom dugog razdoblja”, izjavili su za javnost djelatnici Pfizera.

Iz tvrtke su još dodali kako za sada nije bilo izvješća o štetnim posljedicama nakon korištenja spomenutih lijekova za visoki krvni tlak i da ti proizvodi imaju sigurnosni profil koji se temelji na više od 20 godina iskustva.

Savjetovao je da se pacijenti koji su do sada uzimali njihov lijek obrate svojim obiteljskim liječnicima za promjenu terapije.

Nitrozamini u lijekovima nastaju u procesu proizvodnje zbog određenih kemijskih reakcija. Prisutni su u hrani, duhanu, kozmetici, vodi, zraku, poljoprivrednim kemikalijama.

Izloženi smo im također putem pušenja i duhanskih proizvoda, a najčešće preko prehrane koja uključuje suhomesnate proizvode, prženu i dimljenu konzerviranu hranu.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp