Ursula von der Leyen poručila Moskvi – Nećete nas ucjenjivati!


Predsjednica EK, Ursula von der Leyen upozorila je Rusiju da “više neće moći koristiti naftu i plin za ucjenu Europe”. Također je nadodala da Rusiji neće biti dopušteno tražiti plaćanje u rubljama za svoju naftu i plin, jer bi to značilo kršenje sankcija.

“Ovo bi bila jednostrana odluka i jasno kršenje ugovora”, rekla je. “Bio bi to pokušaj zaobilaženja sankcija. Nećemo dopustiti da se zaobiđu naše sankcije. Prošlo je vrijeme kada se energija mogla koristiti za ucjenu”, dodala je Ursula Von der Leyen.

Ranije je i njemački kancelar Olaf Scholz odbio mogućnost da se ruska nafta i plin plaćaju u rubljama, rekavši da je valuta plaćanja već određena u ugovorima.

“Bilo kakva ruska upotreba kemijskog ili biološkog oružja u Ukrajini bila bi kršenje svih pravila, svih sporazuma i svih postojećih konvencija”, izjavio je danas njemački kancelar Olaf Scholz nakon izvanrednog sastanka G7 u Bruxellesu. “Možemo samo reći: Nemoj to učiniti”, upozorio je Putina.

 Scholz je odlučno odbacio ruske navode da je Ukrajina razvijala kemijsko ili biološko oružje. Odbio je i zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina da Zapad počne plaćati ruski plin u rubljima.

“Valuta plaćanja je dio ugovora i to je ono što vrijedi. Uglavnom piše u eurima ili dolarima”, dodao je njema;ki premijer Olaf Scholz danas u Bruxellesu.

Priznao je da je embargo na naftu i plin izostavljen iz sankcija Rusiji, ali je rekao da je to učinjeno namjerno. “Bila je to vrlo svjesna odluka. Unija radi na daljnjim sankcijama”, zaključio je premijer Olaf Scholz.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp