Yuval Noah Harari – Liječnike će uskoro zamijeniti umjetna inteligencija (roboti)

Yuval Noah Harari – Liječnike će uskoro zamijeniti umjetna inteligencija (roboti)

Christine Lagarde, izvršna direktorica MMF-a i Yuval Noah Harari, savjetnik Klausa Schwaba razgovarali su o četvrtoj industrijskoj revoluciji i došli do zaključka kako će liječnike u bolnicama uskoro zamijeniti umjetna inteligencija (roboti). Yuval je također nadodao da se liječnici moraju prekvalificirati i promijeniti svoju profesiju, jer uskoro u bolnicama više neće biti mjesta za njih.

Njihov razgovor prenosimo u cijelosti:

„Robotizacija uskoro dolazi, imati će mnoge koristi za ljude, ali će također imati i puno opasnosti“.

Zašto kažete da će biti korisno?  

„Zato što na primjer, jedan doktor umjetne inteligencije (AI) moći će pratiti. Zamislimo klasični scenarij o kojem ljudi govore. Hodate 24 sata dnevno s biometrijskim senzorom u ili na svom tijelu, koji konstantno šalje informacije“.

Dakle, nadzire vas

„Da, nadzire vas cijelo vrijeme, informacije idu doktoru umjetne inteligencije (AI), možda na vašem mobitelu ili nekom drugom pametnom uređaju koji analizira sve te informacije i nadzire vaše zdravlje na način kojem čovjek doktor čak ne može pristupiti.

I može činiti stvari kao dijagnoza raka u samom njegovom nastajanju, kada je zaista jednostavno, jeftino i bezbolno ga liječiti. Umjesto da će čeka godinama da se on proširi. I jednog dana se probudiš, osjetiš bolove i kažeš „Nije to ništa“.

I postaje sve gore i gore, ideš doktoru koji te šalje da napraviš sve vrste pregleda i testova. I dok oni pronađu što vam je, možda još nije kasno, ali će to zasigurno biti dug, bolan i skup proces s kojim ćete se nositi.


Tako da su obećanja ogromna, također i opasnosti su ogromne. I to ne samo za tržište rada“.

Što će se dogoditi s običnim liječnicima? Oni gube svoj posao?

„Oni se moraju prekvalificirati i promijeniti svoju profesiju. Zasigurno, ako je većina onoga što radite samo informacija, prepoznavanje obrasca i postavljanje dijagnoze. Oov je nešto u čemu će umjetna inteligencija biti mnogo, mnogo bolja od ljudi“.


Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp