Biden upozorio na globalnu nestašicu hrane zbog ruske invazije na Ukrajinu te potvrdio jedinstvo Zapada protiv Rusije

Biden upozorio na globalnu nestašicu hrane zbog ruske invazije na Ukrajinu te potvrdio jedinstvo Zapada protiv Rusije

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je u četvrtak da bi moglo doći do globalne nestašice hrane kao posljedice ruske invazije na Ukrajinu te najavio korake za sprječavanje ove vrlo izgledne globalne krize koja će po svemu sudeći prije ili kasnije pogoditi sve nas. “Da. Razgovarali smo o nestašici hrane do koje će doći. Nestašica hrane će se stvarno dogoditi. Cijena ovih sankcija nije nametnuta samo Rusiji, ona je nametnuta i velikom broju zemalja, uključujući europske zemlje i našu zemlju”, rekao je Biden na konferenciji za novinare iz Bruxellesa, gdje se sastao s čelnicima NATO-a.

I Rusija i Ukrajina, na primjer, dobavljači su pšenice, istaknuo je Biden, iako je napomenuo kako su i SAD i Kanada također glavni proizvođači pšenice.

Predsjednik Biden je u četvrtak u zajedničkoj izjavi s predsjednicom Europske unije Ursulom von der Leyen najavio svoju namjeru da udvostruči zajedničke napore s Europskom unijom za povećanje globalne sigurnosti hrane i pružanje izravne pomoći u hrani, gdje je to opravdano, kako bi se spriječila ova kriza.

Predsjednik je rekao da su čelnici NATO-a razgovarali o poticanju svih europskih zemalja i svih ostalih “da ukinu trgovinska ograničenja u pogledu ograničenja slanja hrane u inozemstvo”.

SAD i njihovi saveznici, rekao je Biden, su u “procesu izrade plana” kako ublažiti zabrinutost zbog nestašice hrane usred rastuće inflacije i dugotrajnih problema u lancu opskrbe.

Visoki dužnosnici administracije upozorili su da ruska invazija prijeti da ugrozi sigurnost hrane za Bliski istok i posebno Afriku.

“Ruski agresivni rat prijeti poremetiti opskrbu kritičnim poljoprivrednim proizvodima iz regije Crnog mora, što ugrožava globalnu sigurnost hrane, posebno za ranjivo stanovništvo na Bliskom istoku i u Africi”, rekli su dužnosnici ranije u četvrtak.

Biden je u četvrtak u Bruxellesu sudjelovao na čak tri summita čiji su domaćini bili NATO, G7 i Europska unija. Izvanredni je to niz sastanaka koji je nužan radi sveopće zabrinutosti zbog rata u Ukrajini koji je ušao u drugi mjesec. Glavni cilj ovih summita bio je pokazati kako je Zapad ujedinjen protiv Rusije.

Nakon Bruxellesa, Joe Biden danas je u Poljskoj kako bi tamo dogovorio plan za izbjeglice. Najprije stiže u Rzeszóv gdje se nalaze američke trupe, a udaljenost ukrajinske granice od tamo svega je sat vremena vožnje. Biden, kako rekosmo, ima u planu razgovarati o zajedničkom humanitarnom odgovoru zapadnih zemalja za izbjeglice koje masovno napuštaju Ukrajinu i one koje se još uvijek nalaze unutar zemlje. Biden će se sastati i s pripadnica američke vojske iz 82. zračno-desantne divizije, koji služe uz poljske trupe, donosi Associated Press.

Ono što je važno napomenuti je to da se očekuje da će američki predsjednik Biden danas u petak objaviti povećane isporuke ukapljenog plina u Europu, što je dio dugoročne inicijative za smanjenje ovisnosti našeg kontinenta o ruskim energentima nakon njezine invazije na Ukrajinu. Biden je neposredno prije dolaska u Poljsku o tom pitanju razgovarao s Ursulom von der Leyen, predsjednicom Europske komisije.

Podsjetimo, ranije ovog tjedna, Ursula von der Leyen izjavila je: „Namjeravamo se obvezati na dodatne zalihe za sljedeće dvije zime.“ I Jake Sullivan, Bidenom savjetnik za nacionalnu sigurnost, nedavno je rekao novinarima kako administracija želi u što skorijem roku isporučiti plin Europi.  

Ruska energija je ključni izvor prihoda i političke poluge za Moskvu. Gotovo 40 posto prirodnog plina Europske unije dolazi iz Rusije za grijanje domova, proizvodnju električne energije i elektroenergetsku industriju.

Biden nakon Rzeszówa odlazi u Varšavu, gdje će se u subotu sastati s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom, a glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je kako će Biden s Dudom razgovarati o koordiniranom humanitarnom odgovoru na izazove koje ova kriza stavlja pred nas te mu ujedno i zahvaliti za sve što narod Poljske čini kako bi se ova neizbježna kriza suzbila.

Bijela kuća priopćila je da će Biden razgovarati „o ujedinjenim naporima svijeta da podrži narod Ukrajine“. Također je priopćeno kako se „Rusiju smatra odgovornom za njen brutalni rat“ i da će Biden učiniti sve „kako bi se osigurala budućnost koja će ostati utemeljena na demokratskim načelima“.

Demokracija je Bidenu, kako često ističe, na prvome mjestu. Jučer je, naime, izjavio kako mu je ambicija osigurati potpuno jedinstvo demokratskih zemalja suočenih sa sve moćnijim autokracijama. “Moja je ambicija osigurati potpuno, cjelovito jedinstvo demokracija nasuprot sve moćnijim autokracijama”, rekao je Biden dolazeći na summit čelnika država članica EU-a.

Istaknuo je tom prigodom i to da je krajnji cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina „od samog početka bio raspad NATO-a“. „Njegov glavni cilj jest pokazati da demokracije ne mogu funkcionirati u 21. stoljeću i da će autokracije vladati“, rekao je američki predsjednik. Biden želi dokazati da tome nije i da ipak neće biti tako. Upravo je iz tog razloga Biden na summitu s europskim čelnicima razgovarao o daljnjim sankcijama protiv Rusije, ali i o odnosima s Kinom, koja je, ne zaboravimo spomenuti i to – odbila osuditi rusku agresiju na Ukrajinu.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp