Nemam ja više tih živaca

Nemam ja više tih živaca

Nemam ja više živaca. Za izmotavanja. Za prigovaranja. Za navikavanja. Za zavaravanja. Za potkubavanja. Nemam ja više tih živaca. Ali nije da ih nisam probao imati. Trudio sam se, vjerujte mi iz petnih žila, svime što sam znao i imao, trudio sam se, ali ne ide. Moji su živci oduvijek bili neotporni na ona uglađena s*anja koja se serviraju kao specijalitet kuće, po vlastitoj narudžbi i na zlatnom pladnju.

A nije da nisam šutio onda kada je trebalo dreknuti, i nije da nisam slušao onda kada je trebalo mirno ignorirati, i nije da nisam opravdavao onda kada je trebalo otpustiti, i nije da nisam trpio onda kada je to bilo loše za moje zdravlje. Sve sam to radio, pa i više od toga. I vidim da nisam bio jedini. Kamo sreće da svi izgubimo preostale mrvice živaca što ih čuvamo za neke beznadne slučajeve, pa da počnemo živjeti bez njih, zdraviji i slobodniji.

Slažete se? Priznat ću vam, oduvijek sam se divio ljudima s onim debelim, “konjskim živcima”. Živopisnim likovima koji bez puno muke hendlaju to kada im se laže, prešućuje, ulizuje. Svaka čast njima koji sve to, onako gospodski, profinjeno i s osmijehom, guraju pod tepih svojih vlastitih jezika, vežući ih u čvorove pristojnosti, ne dopuštajući si da se otpetljaju kada ih se povuče (za jezik).

Priznah eto, oduvijek sam se divio onima koji svoje živce štede poput bočice omiljenog, skupog parfema, kapajući ga samo u posebnim prilikama. Ja i da sam htio štedjeti tako svoje živce, nisam mogao, ili jednostavno, nisam znao kako. Sve što mi se u životu događalo, događalo se i mojim živcima i nikada ih nisam znao zaštititi od sebe, a kamoli od drugih ljudi.

Kada bih bio sretan i moji su živci poskakivali od sreće…kada bih bio na rubu snaga, i moji bi živci zurili u ponor. Znali smo dobro koliko možemo izdržati skupa, valjda smo zato i preživjeli. Danas smo dobro, moji živci i ja, hvala na pitanju, štoviše, vrlo dobro, no nikada više toliko dobro da bi se trošili na ono i one koji to niti najmanje ne zaslužuju.

 

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp