Stranci će od 2023. godine moći kupovati poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj

Stranci će od 2023. godine moći kupovati poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj

Ulaskom u EU Hrvatskoj je odobreno prijelazno razdoblje od sedam godina tijekom kojega vrijedi zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta državljanima rugih država članica EU-a.

To prijelazno razdoblje utvrđeno je zbog sprečavanja rasta cijena poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj nakon pristupanja EU, do kojega bi moglo doći zbog veće kupovne moći državljana pojedinih država članica EU.

Još prije ulaska Hrvatske u EU predviđena je mogućnost produženja sedmogodišnjeg prijelaznog razdoblja za dodatne tri godine i to ako se pokaže da hrvatsko tržište poljoprivrednog zemljišta još uvijek nije dovoljno stabilno te da i dalje postoji rizik značajnijeg povećanja cijena u slučaju njegovog otvaranja za strane državljane.

Hrvatska je prije par godina zatražila produženje moratorija na još tri godine koje istječe 2023.godine nakon čega će i stranci bez ikakvih zapreka moći kupovati poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj.

Kada se donosila odluka o produženju moratorija ministrica poljoprivrede u Vladi Hrvatske, Marija Vučković rekla je kako se te tri godine trebaju iskoristiti za puno iskorištenje potencijala poljoprivrede vraćanjem što je moguće više poljoprivrednih površina u proizvodnu funkciju.

“Kupovna moć hrvatskih građana se podiže i mislimo da u ove tri godine, uz određene izmjene programa pa čak i regulative koje se odnosi na zemljište, možemo osigurati ravnopravan položaj hrvatskih građana i poljoprivrednika, odnosno stanovnika ruralnih prostora. Dobro je što smo se izborili za ovo prijelazno razdoblje koje će ojačati naše ljude i osigurati da poljoprivredno zemljište zakupljuju ili kupuju oni koji će tu doista živjeti i stvarati bile to fizičke ili pravne osobe”, rekla je tada ministrica Vučković.

No, i prije isteka moratorija stranci su na razne načine mogli kupovati poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj pa su tako vlasnici zemlje postali državljani i tvrtke iz Rusije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine i drugi.

Stranci su do sada u Hrvatskoj mogli kupovati zemlju samo u slučaju da kupe ili osnuju tvrtku koja će poslovati u Hrvatskoj gdje će i plaćati hrvatske poreze, ali i zapošljavati naše radnike.

Izvor: aljazeera.net

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp