‘Insieme’ je ostao samo naš europski san


Jutros je svanuo divan i sunčan proljetni dan. Iz tog lijepog ozračja dočekaju te grozne vijesti iz sadašnjeg pakla na Zemlji, iz ratom napaćene Ukrajine. Ne može čovjek vjerovati da se u današnje vrijeme to u Europi događa. Kako smo i mi dio Europe, automatski smo i mi izloženi rizicima, što doista nije ugodno.

Bombe, rakete, napadi iz zraka, s mora, vijesti nam dolaze svakih sat i 10 minuta na meni oduvijek dragom Radio Sljemenu.

Slušamo poruke o jedinstvu EU u pomoći Ukrajini koja je izložena strašnoj agresiji Rusije. No, koliko je ta EU inače jedinstvena, to je pravo pitanje. I, koliko se gledaju interesi svih njezinih članica u sve dane?

Sjetimo se, nekada smo sanjali mirnu, krasnu i divnu Europu, koja će nastupati pod istom zastavom blagostanja, ljubavi i mira. Pitamo se – što je danas ostalo od legendarnog Eurosonga održanog davne 1990, godine u našem Zagrebu?

Tada je Toto Cotugno zapjevao svima nam znanu pjesmu – „Insieme, unite, unite Europe!“ U jednom od stihova kaže: „Per te, sotto le stesse bandiere…“ (Za tebe, ispod istih zastava). Svi smo plakali od sreće i obožavali Tota i tu pjesmu. Sanjali smo bogatu Hrvatsku unutar Europske obitelji, no dočekali smo to da smo na dnu Europe, iako smo već  9 godina unutar EU.

A kada se  samo sjetim Lisinskog i proglašenja pobjede Tota Cotugna koji je pobijedivši na Euroviziji u Zagrebu sišao među razdraganu i euforičnu publiku pjevavši o ujedinjenoj i sretnoj Europi koja niti nama tada nije izgledala daleko, dođe mi teško.  

Nažalost, iako je EU jaka gospodarska sila, pokazalo se  tijekom godina da svaka od zemalja članica ipak najviše gleda svoje interese, dok smo mi primorani pokoravati se moćnijim zemljama i njihovim interesima.

EU nije jedinstvena u svemu. Primjerice, sada u slučaju Ukrajine Mađarska solira, što je njezino legitimno pravo, slagale se ostale članice s tim ili ne. Od neke Europe u kojoj bismo svi bili ravnopravni, sretni, prosperitetni i  nasmijani te ujedinjeni pod istim stijegom, ostaje još samo ova pjesma kao divna uspomena na san koji smo svi mi skupa naivno sanjali. A, onda  je tijekom godina naša naivnost počela jenjavati. To jenjavanje naše naivnosti je počelo vrlo brzo, već početkom Domovinskog rata kada nam EU nije priskočila u pomoć te je uvela embargo na uvoz oružja Republici Hrvatskoj. Ostalo je povijest. 

 

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp