Zbog ukrajinskog rata imamo usporavanje BDP-a i rast inflacije

Zbog ukrajinskog rata imamo usporavanje BDP-a i rast inflacije

Guverner Boris Vujčić izjavio je u petak da će rat u Ukrajini sigurno dovesti do usporavanja gospodarskog rasta u Hrvatskoj u ovoj godini, 2022.godini. To će, nažalost,  dovesti i do porasta inflacije, uslijed rasta cijena energenata i žitarica.

“Direktan utjecaj na naše gospodarstvo dolazi od prelijevanja ekonomskih efekata rata u Ukrajini. U ovom trenutku nemamo izravne ratne posljedice, ali sasvim sigurno možemo očekivati da ćemo zbog rata u Ukrajini imati usporavanje rasta BDP-a u ovoj godini, kao i rast inflacije, prvenstveno zbog porasta cijena energenata i žitarica, koje se u velikoj mjeri proizvode u Rusiji i Ukrajini”, izjavio je u petak guverner Boris Vujčić povodom Svjetskog tjedna novca. 

Dodao je da će se to, nažalost, svakako dogoditi ove godine.

“U kojem obujmu, to još moramo vidjeti jer to ovisi o tome kako će se razvijati sukob u Ukrajini, što je u ovom trenutku također teško predviđati”, istaknuo je gospodin Vujčić..

Upitan o velikoj navali na eure zadnjih dana, pri čemu neke mjenjačnice kažu da sve novčanice eura koje nabave građani ubrzo kupe, Vujčić je ocijenio da se ne događa ništa veliko.

Rekao je da je od druge polovine prošle godine prisutna veća potražnja za eurom, no ona je povezana s prošlogodišnjom odličnom turističkom sezonom, kao i  uvođenja eura u Hrvatskoj, pa  dio građana već sada mijenja kune za eure.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp