Prof. dr. sc. Marinko Škare – Ovo je katastrofalni tajming za uvođenje eura


Ovaj čvrst zaključak je u svom intervjuu za Glas Istre izrekao rektor Sveučilišta u Puli, prof.dr.sc. Marinko Škare – profesor s Fakulteta ekonomije i turizma. Dobro je da sve više uglednih ekonomista iz zemlje i svijeta snažnim argumentima vrši pritisak na Vladu da odustane od uvođenja eura.

Evo što je točno rekao rektor Škare:

Na pitanje hoće li se situacija dodatno pogoršati nakon uvođenja eura i predviđanja da će zbog toga cijene dodatno rasti, Škare odgovara da ovo definitivno nije bilo vrijeme za uvođenje europske valute.

„Nitko nije Nostradamus: svi mi koji smo upozoravali da ovo nije trenutak za uvođenje eura, sada uviđamo kako se, zbog rata u Ukrajini, pandemije, cijene nafte, energetske tranzicije, pokazuje osnovno životno pravilo – sve je u tajmingu. A tajming uvođenja eura je katastrofalan. Vratila se inflacija: prelistajte izjave svih onih neoliberalnih gurua (ugledni ekonomisti, kako ih nazivaju mediji) i svih ostalih koji su inflaciju proglasili reliktom prošlosti. Svi oni dijele jednu istu stvar, a to je duboko nerazumijevanje ekonomije, gospodarstva i funkcioniranja sustava. Naravno da će troškovi zbog svega navedenog dodatno rasti, tako da će se na očekivani prosječan rast cijena od 1,5 do 2 posto sada nadograditi i sve ostalo, tako da će inflacija i posljedično troškovi za građane biti daleko veći“, kaže Škare.

 

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp