Cijene nafte ponovno narasle preko 120 dolara po barelu

Cijene nafte ponovno narasle preko 120 dolara po barelu

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna snažno narasle, jer su trgovci zabrinuti zbog mogućih poremećaja u opskrbi, dok su zalihe nafte u svijetu pale na najniže razine od 2014. godine.

Cijena barela na londonskom tržištu skočila je prošloga tjedna čak 11,7 posto, na 120,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 8,8 posto, na 113,90 dolara. Trgovce je prošloga tjedna zabrinula obustava izvoza ruske i kazahstanske nafte preko terminala CPC na ruskoj obali Crnog mora, koji je oštećen u oluji.

Utovar je tijekom tjedna djelomično obnovljen, no neizvjesnost trgovaca pojačalo je privremeno smanjenje prerade u rafineriji Saudi Aramca u Saudijskoj Arabiji zbog napada jemenskih Huta, koje podupire Iran.

Vlasti Saudijske Arabije izjavile suda neće snositi odgovornost za eventualne poremećaje u globalnoj opskrbi, signalizirajući nezadovoljstvo američkom politikom prema Iranu i Jemenu.

 Saudijsko Ministarstvu vanjskih poslova izjavilo je da takvi napadi rezultiraju ozbiljnim posljedicama u proizvodnji i preradi nafte i utječu na proizvodne kapacitete Saudijske Arabije i njezino ispunjavanje ugovornih obaveza.

Europa je najveći pojedinačni kupac ruske nafte, pa će cijene na svjetskim tržištima to snažnije rasti što brže bude pokušavala smanjiti uvoz iz Rusije”, izjavili su za javnost analitičari J.P. Morgana.

Izvori u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izjavili  su da bi zabrana ruske nafte u EU bila pogubna za potrošače cijele EU i to su prenijeli Europskoj Komisiji. 

Rusija izvozi između 4 i 5 milijuna barela nafte dnevno, od čega otprilike polovica ide u Europu, pa je nakon Saudijske Arabije najveći izvoznik nafte u svijetu.  Analitičari drže da će se cijene barela vjerojatno zadržati iznad razina od 100 dolara sve dok OPEC, američke kompanije koje naftu vade iz škriljaca ili, primjerice, Iran ne osiguraju alternativu ruskoj nafti i ne plasiraju na tržište više barela.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp