Ukrajinska vojska pucala u koljena ruskim zarobljenicima, Ukrajina demantirala slučaj, ali najavila pokretanje istrage

Ukrajinska vojska pucala u koljena ruskim zarobljenicima, Ukrajina demantirala slučaj, ali najavila pokretanje istrage

Video snimka koja nam dolazi iz Ukrajine pokazuje, kako navodni ukrajinski vojnici na najgori način zlostavljaju ruske zarobljenike pucajući im u koljena. Ukrajinska vlada demantirala je cijeli taj slučaj no nije ga potpuno izignorirala već su najavili pokretanje službene istrage.

Ovaj video snimak pojavio se tokom jučerašnjeg dana na društvenim mrežama a zapadni kao i domaći mediji su ga potpuno ignorirali, nisu ni pokušali postaviti pitanje o njegovoj vjerodostojnosti.

Iako mediji uopće nisu obraćali pažnju na to, Ukrajina je obećala hitnu istragu, nakon pojavljivanja video snimka na kojima navodno njeni vojnici pucaju na ruske zarobljenike.

Na samom snimku se čuje kako ukrajinski vojnici obavještavaju da su uhvatili rusku izviđačku grupu koja je djelovala iz Olhovke, naselja u Harkovu, otprilike 30 kilometara od ruske granice.

Upitan o snimku, savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksiy Arestovych, rekao je u Nedjelju na intervjuu objavljenom na YouTubeu, da će ukrajinska vlada ozbiljno i hitno istražiti ove navode.

Vlada ovo shvaća veoma ozbiljno i biti će sprovedena hitna istraga. Mi smo europska vojska i ne rugamo se našim zarobljenicima. Ako se ovo pokaže kao istinito, riječ je apsolutno o neprihvatljivom ponašanju“, naglasio je ukrajinski Arestovych.

U drugom obraćanju Arestovych je naglasio da Ukrajina tretira zarobljenike u skladu sa Ženevskom konvencijom, bez obzira na osobne emocionalne motive koji postoje.

Naime, CNN je zatražio komentar od ukrajinskog Ministarstva obrane, a kao odgovor, ministarstvo je američkoj televiziji poslalo izjavu načelnika Oružanih snaga Valerii Zaluzhnyi, koja, kako se navodi, se ne odnosi direktno na spomenuti incident.

„Da bi diskreditirao ukrajinske obrambene snage, neprijatelj snima i distribuira montirane video-snimke koji pokazuju nečovječno postupanje navodnih ‘ukrajinskih vojnika’ prema ‘ruskim zarobljenicima. Naglašavam da se vojnici Oružanih snaga Ukrajine i drugih legitimnih vojnih formacija striktno pridržavaju normi međunarodnog humanitarnog prava“, poručio je Zaluzhnyi.

Ukrajinski vojni službenik napomenuo je da se „uzme u obzir realnost informacijskog i psihološkog rata“ i naglasio da je potrebno informiranje „samo službenim izvorima“.Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp