Zelenskij otvoreno napao Macrona – Nije pomogao Ukrajini jer se boji Rusije

Zelenskij otvoreno napao Macrona – Nije pomogao Ukrajini jer se boji Rusije

U intervjuu za časopis Economist, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je iznio svoje mišljenje o tome koje zapadne zemlje u Europi pomažu a koje ne, ne u borbi njegove zemlje protiv Rusije.

On je oštro kritizirao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, jer kako kaže, nije pružio vojnu podršku Ukrajini.

„Zašto? Zato što se boji Rusije. I to je to. A oni koji prvi kažu da će pomoći prvi se boje“, rekao je Zelenskij.

On kaže da je britanski premijer Boris Johnson bio mnogo odlučniji u tome da pošalje oružje, prenosi BBC.

„Da. Da budem iskren, Johnson je lider koji više pomaže. Lideri zemalja reagiraju po tome tome kako se ponašaju njihovi birači. U ovom slučaju, Johnson je odličan primer“, rekao je on.

„Britanija je definitivno na našoj strani. Ne vrši balansiranje. Britanija ne dijeli alternativu za izlaz iz situacije“, rekao je Zelenskij.

Zelenskij je zatim dodao da Britanija želi da Ukrajina pobjedi, a da Rusija izgubi. „Ali nisam spreman reći da li Britanija želi da se rat oduži ili ne“, dodao je on.

Što se Njemačke tiče, Zelenskij ističe da je ona na ogradi. „Pokušavaju balansirati. Imaju dugu vezu sa Rusijom i na situaciju gledaju kroz prizmu ekonomije. Ponekad pomažu. Mislim da se pokušavaju prilagoditi situaciji onako kako se ona razvija“, dodao je on.

Zelenskij je istakao da Njemačka gleda na to kako ova situacija utječe na njihovu zemlju.

„Mogu pomoći ako postoji pritisak na njih u zemlji da to učine i mogu prestati kada vide da je dovoljno to što su za nas napravili“, rekao je Zelenskij.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp