Ministar vanjskih poslova Ukrajine pozvao strane čelnike da zabrane ruski simbol ‘Z’

Ministar vanjskih poslova Ukrajine pozvao strane čelnike da zabrane ruski simbol ‘Z’

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba apelirao je na čelnike drugih država da kriminaliziraju rusko simobl ‘Z’ koji koriste na svojim vojnim vozilima. Ministar Kuleba je na društvenim mrežama napisao kako treba osuditi barbarstvo Rusije i da zabrana ovog simbola znači onemogućavanje davanja podrške Rusiji.

„Slovo ‘Z’ predstavlja rusku agresiju, bombardirane gradove i tisuće ubijenih Ukrajinaca. Potrebno je zabranit javnu upotrebu tog simbola.“ – izjavio je Dmitro Kuleba. Njemačka je već najavila da će kazneno goniti one koji u javnosti iznose taj simbol, a najavili su i uvođenje kazni.

Na svojim stranicama na Instagramu i na Telegramu rusko ministarstvo obrane niže poruke s početnim slovom „Z“: „Za pobjedu“, „Za mir“, „Za istinu“, „Za Rusiju“. Od početka ruske invazije na Ukrajinu slovo “Z” ispisano na tenkovima pojavilo se u javnom prostoru u Rusiji na automobilima, na poprsju sportaša, pa i na laku za nokte.

Premda ima više teorija o njegovu značenju, jedno je sigurno: riječ je o znaku potpore ruskoj vojsci koji raspiruje strasti na strani pristaša i na strani protivnika. Latinsko, a ne ćirilično, slovo „Z“ prvo se pojavilo na ruskim oklopnim vozilima koja su nadirala prema Ukrajini, možda zato da bi se razlikovala od slične ukrajinske tehnike i spriječila vatra iz vlastitih redova. Ovaj znak prepoznavanja ubrzo je postao simbol koji se proširio na automobile na moskovskim ulicama, na odjeću i na profile Rusa na društvenim mrežama.

Mjesna glasila su objavila i fotografiju šezdesetak bolesne djece s obiteljima i njegovateljima snimljenu iz zraka koji su formirali slovo “Z” u dvorištu njihove ustanove pod snijegom u Kazanju, u Tatarstanu.

Nekoliko dana poslije, ruski gimnastičar Ivan Kuljak (20) popeo se na treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u gimnastici u Dohi, u Kataru, sa “Z” nalijepljenim na prsima. Uz njega je, na vrhu podija, bio ukrajinski gimnastičar. Bio je to posve neočekivan i skandalozan potez jednog vrhunskog sportaša.

Međunarodna gimnastička federacija reagirala je zatraživši “pokretanje stegovnog postupka protiv Kuljaka zbog njegova skandaloznog ponašanja.”

A, ovaj mladi sportaš je, pak, bez imalo kajanja izjavio za ruske medije da bi “ponovo učinio isto” da se nađe u sličnoj situaciji: “Vidio sam da ga nose naši vojnici i vidio što znači. (…) Htio sam iznijeti svoje mišljenje. Kao sportaš uvijek ću se boriti za pobjedu i nastupati za mir”.

Jedna od teorija o značenju slova “Z” je i prozaično tumačenje da je to prvo slovo riječi “zapad”, što smjera na oružane snage ruske zapadne oblasti.

Neki misle i da je riječ o prvom slovu imena ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Kako god bilo, od političara, preko influencera do slavnih ljudi, svi se žele pokazati s tim simbolom koji je postao znak odanosti Kremlju.

Primjerice, stanovnica Donjecka, na proruskom separatističkom istoku Ukrajine, objavila je na Instagramu fotografiju svojih noktiju sa crnim lakom i bijelim “Z”. Poduzetni pojedinci namirisali su zaradu i sada na internetu prodaju majice sa slovom “Z”.

U redovima protivnika vojne intervencije simboli nisu toliko vidljivi u javnom prostoru, premda se manji prosvjedi svakodnevno organiziraju unatoč zabrani. Miroljubivi slogani se ponegdje ispisuju na zidovima u Moskvi, ali brzo nestaju.

Njemačka savezna pokrajina Donja Saska zabranila je upotrebu znaka “Z” koji se pretvorio u simbol podrške ruskoj invaziji Ukrajine, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova ove savezne pokrajine u subotu.

”Svatko tko preko simbola ‘Z’ podržava napadački rat Rusije mora u Donjoj Saskoj računati s kaznenim progonom”, rekao je ministar unutarnjih poslova Donje Saske Boris Pistorius.

Zakon za ovaj kazneni prekršaj predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvora u trajanju do tri godine.

On je objasnio kako je ”potpuno nerazumljivo da ima ljudi koji preko simbola ‘Z’ u Njemačkoj podržavaju ovaj zločin”.

Pistorius je rekao kako su i u Donjoj Saskoj u više navrata posljednjih dana zabilježeni slučajevi isticanja simbola “Z” koji ruski vojnici koriste na svojoj motorizaciji u napadu na Ukrajinu, a koji se u međuvremenu pretvorio u simbol podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu.

 

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp