Zašto su Bidena prozvali „Jezivi ujak Joe“?


Kako je svojedobno objavio Vox, nakon što je nekoliko žena tijekom 2019. godine reklo da ih je Biden dodirivao na način koji im je bio neugodan, Biden je tada bio obećao da će “mnogo više voditi računa” o osobnom prostoru ljudi.

No, slični incidenti su se nizali, a javnost je bila podijeljena. Jedni su govorili kako Biden samo voli na taj način iskazivati bliskost s drugim ljudima, a drugi, pak, da on ipak ponekad pretjeruje u iskazivanju te bliskosti, ulazeći u osobni prostor ljudi i iskazujući bliskost neprimjerenim dodirima, pogotovo kada su u pitanju djevojčice i djevojke koje se zbog njegovih dodira mogu osjećati nelagodno.

Tijekom svoje kampanje 10-godišnju je djevojčicu bio nazvao “zgodnom”, a  braći 13-godišnje djevojčice iz Iowe da “drže dečke podalje od tvoje sestre”.

Biden je dugo bio poznat po dodirivanju i stajanju blizu djevojaka i žena, zbog čega je dobio nadimak “Jezivi ujak Joe”. No, kako je Laura McGann napisala za Vox, tisak je to ponašanje tretirao više kao šalu nego kao ozbiljan problem.

Bivša kandidatkinja za potguvernera Nevade Lucy Flores u eseju u New York Magazineu The Cut napisala da je Biden pomirisao njezinu kosu i zadao joj nepoželjan poljubac u glavu tijekom predizbornog događaja 2014. godine. Ubrzo nakon toga javile su se i druge žene koje su opisale svoje susrete s Bidenom zbog kojih su se osjećale nelagodno. Biden je nakon toga objavio video izjavu u kojoj je rekao da se “društvene norme mijenjaju” i obećao da će se on mijenjati zajedno s njima.

Ali priče su se nizale. Na kampanji u Teksasu svojedobno je 10-godišnjoj djevojčici rekao: “Kladim se da si bistra onoliko koliko dobro i izgledaš.”

Bidenovi komentari u pojedinim slučajevima bili su naširoko kritizirani, a neki su tvrdili da je Biden, namjerno ili ne, seksualizirao mlade djevojke koje su bile u njih uključene. Emily Peck za HuffPost je o tome napisala: „Pitajte bilo koju ženu i otkrit ćete da je nekoć bila djevojčica kojoj je bilo neugodno zbog neke odrasle osobe koja je pričala o tome kako će ona jednog dana odrasti da bude ‘lomiteljica srdaca’.”

Cayo je rekla kako je Biden muškarac koji ulazi u osobni prostor žena iskazujući time nepoštovanje prema njima. Bez obzira na činjenicu da je bio optuživan za neprimjereno dodirivanje, očekivalo se da će biti na oprezu kada je u pitanju njegovo ponašanje prema djevojkama i ženama, ali on je čak i u svom video odgovoru na te optužbe sugerirao da neće previše mijenjati svoj komunikacijski stil. “Rukujem se, grlim ljude, hvatam muškarce i žene za ramena”, rekao je. “Takav sam oduvijek bio. Tako se povezujem s ljudima. ” Tako on iskazuje bliskost i bodri ljude, objasnio je.

U videu odgovoru na optužbe jasno je svima dao do znanja da ne vjeruje da je učinio nešto bitno loše u svojim interakcijama s Flores ili drugim ženama. U jednom trenutku je rekao novinarima: “Nije mi žao ni zbog čega što sam ikada učinio.”

Čini se da još uvijek ima dovoljno Amerikanaca koji vole Bidena upravo onakvog kakav jest i koji smatraju da nema potrebe da se ikada promijeni i da ikada prestane zbijati šale kakve zbija i iskazivati bliskost s ljudima na način na koji je on to oduvijek činio. Pretjeruje li Biden u fizičkom zbližavanju s ljudima, poglavito s djevojčicama, mladim djevojkama i ženama ili ne, prosudite sami.

Izvor: Vox

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp