Ruski borbeni avioni naoružani nuklearnim bombama ušli u zračni prostor Europske unije

Ruski borbeni avioni naoružani nuklearnim bombama ušli u zračni prostor Europske unije

Ruski borbeni zrakoplovi naoružani projektilima s nuklearnim bojevim glavama ušli su u zračni prostor Europske unije prije nego su ih presreli borbeni zrakoplovi švedskih snaga. Nekolicina švedskih medija, poput TV4, Expressena i Aftonbladeta, izvještava da je formacija od dva Suhoja Su-24 i dva Suhoja Su-27 preletjela Baltik 2. ožujka i krenula prema otoku Gotlandu.

Izvori iz Švedske su poručili medijima kako je to bio namjerni pokušaj zastrašivanja Švedske, jer su zrakoplovi poletjeli iz zračne baze nedaleko od Kalinjingrada, ruske enklave na Baltiku. Švedske oružane snage ranije su potvrdile da su podignule svoje zrakoplove JAS 39 Gripen, ali nisu komentirale mogućnost da su ruski zrakoplovi bili naoružani nuklearnim arsenalom.

 

“Rusko kršenje švedskog zračnog prostora je, naravno, potpuno neprihvatljivo. To će dovesti do čvrstog diplomatskog odgovora Švedske. Švedski suverenitet i teritorij uvijek se moraju poštovati”, poručio je švedski ministar odbrane Peter Hultqvist. Šef zračnih snaga Carl-Johan Edström je dodao: “Ovo je neprofesionalna i neodgovorna akcija Rusije”.

 

Inače, Su-24 su ruski nadzvučni bombarderi dvosjedi koji se koriste još od sovjetskog doba. Aktivno ih koriste i Rusija i Ukrajina. Su-27 su nešto noviji lovački avioni, koji su također zastupljeni u obje zemlje koje već 35 dana vode rat.

 

Čini se kako je upad ruskih aviona u švedski zračni prostor uslijedio nakon što je Švedska obećala poslati vojnu pomoć Ukrajini. Šveđani su u to vrijeme zajedno s Fincima održavali vojne vježbe, a ruski predsjednik Vladimir Putin im je već priprijetio ako odluče ući u NATO. Naravno, ovaj incident je pokrenuo raspravu o tome treba li Švedska zaista ući u Savez.

 

“Ako sada imate sustave koji mogu nositi nuklearno oružje i to čine, to nije svakodnevni događaj. Nitko ne rukuje nuklearnim naoružanjem. To nije rutinski događaj”, poručio je bivši potpukovnik Jörgen Elfving, dodavši da se takvo što nije dogodilo od Hladnog rata.

 

Preleti ruskih aviona iznad europskih zemalja nisu neuobičajeni. The Sun piše kako je 2015. najmanje dvaput zabilježen prelet ruskih zrakoplova s nuklearnim naoružanjem u blizini Ujedinjenog Kraljevstva. Procjenjuje se kako Rusija ima oko 500 nuklearnih bojevih glava koje može lansirati avionima.


Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp