Uzbuna u Berlinu – Zbog najave prekida dotoka plina, vlada je na korak da uvede izvanrednu situaciju


Najava mogućeg prekida dotoka prirodnog plina iz Rusije podigla je Nijemce na noge. Robert Habeck, ministar ekonomije u vladi kancelara Olafa Scohlza, priopćilo je da je Berlin aktivirao takozvani sustav za rano upozoravanje na izvanrednu situaciju u slučaju obustave isporuka ruskog plina.

On je pozvao stanovništvo i firme da smanje potrošnju, navodeći da je „svaki kilovat bitan“ i dodao da će biti formiran krizni stožer.

Da bismo bili spremni za svaku moguću situaciju aktivirao sam sustav ranog upozoravanja, odnosno, prvi od njegova tri moguća nivoa – kazao je Habeck, precizirajući da ova faza ne podrazumijeva intervenciju u smislu racionalizacije potrošnje plina, odnosno, ograničavanje kupovine ovog energenta dekretom.

Iz Berlina upozoravaju da bi ruski partneri morali poštivati klauzule sklopljenih ugovora, a energetičari apeliraju na vladu da „ne prihvati kršenje privatnih ugovora za isporuku plina“.

Ova vijest iz Njemačke, do sada je najjasniji znak da se EU priprema za prekid opskrbe energentima iz Rusije po uvođenju sankcija bez presedana zbog njene intervencije na Ukrajinu.

Ona, kako navode zapadni mediji, dolazi u trenutku kad Moskva planira uvesti novi mehanizam plaćanja svog plina u rubljama. Taj zahtjev Rusije, koji su odbacile zemlje G7, uključujući Njemačku, pojačao je strah od poremećaja u opskrbi. Jučer je Kremlj priopćio da neće odmah zahtijevati da joj države kupci plin plaćaju u rubljama, nego da će zaokret biti postepen.

Predsjednik ruske Državne dume Vyacheslav Volodin upozorio je Bruxelles da će EU, ako želi ruski prirodni plin, morati plaćati u rubljama, ističući da bi i izvoz nafte, žitarica, metala, gnjojiva, uglja i drveta, trebalo naplaćivati na isti način.

Europski političari trebaju završiti diskusije i prestati tražiti izgovore zašto njihove zemlje ne mogu plaćati u rubljama – poručio je Volodin, ocjenjujući da su „oni sami učinili sve da potkopaju povjerenje u dolar i euro, pa Rusija odbija namirivanje računa u ovim valutama“.

Upitan o Volodinovim komentarima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov kratko je prokomentirao da „je ovo ideja na kojoj svakako treba raditi“.

Italija će, prije odluke o uvođenju stanja spremnosti, sačekati da vidi da li će Gasprom dostaviti izmjene ugovora domaćim plinskim operaterima.


Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp