Dr. Daniele Ganser – Sukob u Ukrajini je znatno kompleksniji od onoga što se trenutno prikazuje u masovnim medijima


Švicarski povjesničar dr. Daniele Ganser, rekao je kako je sukob u Ukrajini znatno kompleksniji i složeniji od onoga što nam se prikazuje u mainstream medijima i ako ga želimo mnogo bolje razumijeti, tada se moramo vratiti u 2014. godinu kada je sve počelo s državnim udarom i rušenjem tada demokratskim putem izabranog predsjednika Janukovicha i postavljanjem Poroshenka na njegovo.  

Njegovo izlaganje prenosimo u cijelosti:

„Mora se reći da u svijetu imamo problem s nasiljem – to kao prvo. I to je istina. Dakle, pitanje o ratu u Ukrajini je očigledno i to je za svaku osudu.

Ali, čim počnemo razmišljati o nasilju, iznenada ćemo vidjeti da u posljednjih 30 godina nisu Rusi napali Irak, Tada su to bili Amerikanci. Nisu bili ni Rusi ti koji su bombardirali Libiju. To su bili Francuzi!

Morate s eonda također zapitati, pa nisu Rusi bili ti koji su napali Jemen. To je bila Saudijska Arabija podržana od strane SAD-a.

Dakle, cijela mješavina s problematikom nasilja je mnogo kompleksnija, nego kada se pretvaramo da je svijet bio mirno mjesto, tisućama godina, i iznenada se zločesti Rus probudio i upotrijebio nasilje.

To jednostavno nije istina. Da, sada je u pitanju Rus, ili konkretno – ruska vlada pod Vladimirom Putinom, izvršila invaziju na Ukrajinu i to je ilegalno. To je kršenje zabrane UN-a o upotrebi sile i to se mora kritizirati.

Ali krajnje je licemjerno kada se kaže: Da, a, Zapad…“ Dakle, Zapad – to smo mi i Amerika… Zapad nikada ne bi upotrijebio nasilje. Upravo smo se vratili iz Hindikuša.

„Mi smo dobri“ – to je problem. Mi smo „dobri“ od početka, analiza nam ne treba. Svatko tko ne vjeruje da smo mi „dobri“, taj je kvaritelj igre.

Daskle, već sam primjetio da je i teško uopće govoriti o toj pobuni iz 2014. Dakle, opisao sam taj državni udar prije nego što je došla invazija od strane Rusije. I samo želim još jednom objasniti da je taj državni udar – odnosno bez tog državnog udara iz 2014. godine, ako ga ne razumijemo, onda ne razumijemo cijelu dinamiku ovog sukoba.

I mi se pretvaramo – „Pa, taj državni udar, nije velika stvar.“ Ali, ako smijem krastko poprečno putovati kroz svijet, onda bih htio nakratko otići u Iran- Tamo su CIA i M16 izveli državni udar 1953. i svrgnuli Mossadegha.

To je danas jasno dokazano u povijesnim istraživanjima, nema sumnje. Na njegovo mjesto su postavili Sacha. On je bio na vlasti do 1979. a onda je došao Homeini. I Homeini se tada baš snažno okrenuo protiv Zapada i rekao: „SAD – to je vrlo opasna i zla zemlja.“
To znači, taj državni udar je imao tako dugotrajne posljedice za Iran, do danas. To je vrlo duga trauma- Te intervencije, odnosno rušenje vlasti u drugoj državi je opasna stvar.

I sada imam dojam da istu stvar imamo ovdje u Ukrajini. Prvo smo pomislili – „Taj državni udar iz 2014.“ Tada je Obama bio predsjednik a Biden je bio potpredsjednik. „Taj državni udar iz 2014. – možda su to Amerikanci izvršili, ali nije to tako strašno, nekako nije niti važno. To je bio samo državni udar.“

Ali s gledišta Rusa je bilo tako, da su prije toga imali predsjednika Janukovicha u Kijevu, dakle, u glavnom gradu Ukrajine, koji je takoreći zaštitio ruske interese, kao u Bjelorusiji.

Oni vole imati nove dvije zemlje kao tampon zonu. I kada su vidjeli da su Amerikanci sada srušili vladu u Kijevu, i da nakon toga dostavljaju novoj vladi američko oružje, bila je panika s ruskog gledišta, iako ja ne tvrdim da je Putinova intervencija legitimna, ona je potpuno ilegalna, ali sa o želim objasniti odakle dolazi.

S ruskog gledišta, Amerikanci su se sve više približavali ruskoj granici. I zaisza nije bilo potrebno. Mogli su jednostavno reći – ostavljamo Ukrajinu kao neutralnu zemlju i sada prestajemo sa širenjem NATO-a na istok.

Ali nisu to naravno učinili. Rekli su – ne, idemo korak dalje, hajde da vidimo što će Rus učiniti, i hajde naoružajmo još prosvjednike na Majdanu. A, prosvjednici na Majdanu tukli su policiju lancima.

To zaista nije bila mirna građanska revolucija, kako se to ponekad prikazuje. I također Steinmeier, koji je sada predsjednik u Njemačkoj, on zna mnogo više o tom državnom udaru iz 2014., ali naravno, ništa o tome ne govori u javnosti.

Jednostavno, kažem da je malo kompleksnije od onoga što se trenutno prikazuje u masovnim medijima“.
 
Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp