Angela Merkel odgovorila na kritiku Zelenskog – Stojim iza svoje odluke iz 2008. godine o pristupanju Ukrajine NATO-u

Angela Merkel odgovorila na kritiku Zelenskog – Stojim iza svoje odluke iz 2008. godine o pristupanju Ukrajine NATO-u

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kritizirao je Angelu Merkel i tadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja napomenuvši da su njihove odluke na samitu NATO-a iz 2008. godine primjer neuspjeha politike prema Rusiji koja je pridonijela današnjem sukobu. Ukrajina je, naime, 2008. godine zatražila pristup NATO-u, što su, prema nekim informacijama, blokirali upravo Sarkozy i Merkel.

A, bivša njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako stoji uz odluku NATO-a iz 2008. da ne prihvati Ukrajinu kao članicu saveza, odgovarajući tako na kritiku njezine politike prema Rusiji tijekom 16 godina na dužnosti.

“Bivša njemačka kancelarka dr. Angela Merkel ustraje pri svojim odlukama vezanima uz samit NATO-a 2008. godine u Bukureštu”, donosi njemačka novinska agencija DPA izjavu osobe zadužene za medije.

“Bivša kancelarka potpuno podržava napore savezne vlade i međunarodne zajednice koje stoje uz Ukrajinu kako bi stale na kraju barbarstvu koje provodi Rusija i ratu protiv Ukrajine”, dodaje se u izjavi.

U završnoj izjavi sa spomenutog samita, Ukrajini je obećano buduće članstvo, ali bez vremenskog okvira za otvaranje akcijskog plana za članstvo.

 

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp