Cijeli svijet je zgrožen ruskim pokoljem u Buči


Ukrajina je optužila rusku vojsku da je “svjesno počinila pokolj” u Buči, gdje su pronađena mrtva tijela nakon njezina povlačenja i traži istragu i procesuiranje počinitelja, a snažne osude i zgražanje zbog prizora iz Buče stižu od ukrajinskih saveznika na Zapadu.

Poljski premijer Morawiecki traži nove žestoke sankcije protiv Rusije. Kritizirao je francuskog predsjednika Macrona da previše pregovara s krvnikom Putinom, uspoređujući ga s Hitlerom.

Ovaj zločin je Putinu osigurao mjesto u Haagu, ako ga Rusi ikada pošalju ili će ga se sami riješiti.

U Buči su u subotu pronašli tijela najmanje dvadesetorice muškaraca u civilnoj odori porazbacana po cesti i pločniku. Te su “osobe sve ubijene metkom u glavu”, rekao je gradonačelnik Fedoruk.

Gotovo 300 mrtvih tijela pokopano je u masovnim grobnicama, rekao je Fedoruk. “Pronašli smo masovne grobnice. Pronašli smo ljude vezanih ruku i nogu (…) s tragovima metka u glavu ispaljenog s leđa”, rekao je za britanske medije  glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Serhij Nikiforovil. “Jasno je da su to bili civili i da su smaknuti. Čini se da su to ratni zločini”, izjavio je gospodin Nikiforovil.

“Pokolj u Buči bio je svjesno počinjen. Rusi žele ubiti onoliko Ukrajinaca koliko mogu. Moramo ih zaustaviti i izbaciti. Zahtijevam nove razorne sankcije skupine G7. ODMAH”, izjavio je ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Ovaj genocid u Buči osudio je i zgrozio cijeli svijet.

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp