Na jučerašnjim izborima premijer Orban osvojio dvotrećinsku većinu u parlamentu


Nakon prebrojanih 98 posto glasova  premijer Viktor Orban je izjavio:

Ostvarili smo pobjedu tako veliku da se vidi čak i s Mjeseca. Obranili smo suverenitet i slobodu Mađarske.”

Na nacionalnim stranačkim listama Orbanova stranka Fidesz je vodeća s 53,1 posto glasova prema 35 posto za oporbeni savez Petera Marki-Zaya. Fidesz je također u prednosti u 88 od 106 izbornih jedinica u kojima se bira po jedan zastupnik.

Nacionalni izborni ured objavio je da će premijer Orban imati 135 mjesta, dvotrećinsku većinu, a oporbeni savez 56 mjesta u parlamentu. Stranka krajnje desnice Naša domovina također je ušla u parlament s osvojenih sedam mjesta.

Mađari su podržali premijera Orbana u njegovoj politici konzervativne Mađarske i politikom nemiješanja u rat u Ukrajini.

Vođa oporbe Peter Marki-Zay  rekao je da je pobjeda Fidesza posljedica onoga što je nazvao njegovom ogromnom propagandnom mašinom, uključujući medijsku dominaciju.

Ne želim skrivati ​​svoje razočaranje, svoju tugu… Znali smo da će ovo biti nejednak teren. Priznajemo da je Fidesz dobio ogromnu većinu glasova. Ali, još uvijek se sporimo jesu li ovi izbori bili demokratski i slobodni.”

Unutar EU, premijer Viktor Orban se pojavio kao glasni zagovornik antiimigracijske politike i protivnik oštrih energetskih sankcija Moskvi.

Svojom politikom „Mađari na prvom mjestu“ , Orban je popularan kod mnogih starijih, siromašnijih glasača koji zastupaju njegove tradicionalne kršćanske vrijednosti i obitelji koje imaju koristi od niza poreznih olakšica i ograničenja cijena goriva i nekih namirnica.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp