Vojska robota koja će zavladati svijetom

Vojska robota koja će zavladati svijetom

Ovih su dana svijet obišle snimke pasa robota koji patroliraju šangajskim ulicama za vrijeme najstrožeg  zaključavanja od početka pandemije. To nas je ponukalo da se upitamo – o kakvim se robotima zapravo radi i na što su sve spremni?

Naime, u ožujku prošle godine tvrtka Unitree Robotics objavila je video prezentaciju svojih pasa robota pod naslovom „The Force Awakens“ uz temu Imperial March iz Ratova zvijezda kao glazbenu podlogu. U videu možemo vidjeti vojsku robotskih pasa koji se spremaju za akciju, a poruka koju možemo iščitati iz viđenog je sljedeća – evo nove snage koja će zavladati svijetom. Spremni su za dominaciju. I više nego spremni.

Tehnokrati nas već godinama uvjeravaju kako je neizbježno da ćemo se jednoga dana služiti robotskim gospodarima. Ako mislimo da nije tako, dovoljan je jedan pogled na ovu vojsku robotskih pasa i možda ćemo promijeniti mišljenje. Ovi psi mogu biti prijatelji čovjeku, ali mogu biti i opasni.

Kineski proizvođač Unitree Robotics odgovoran je za ovu pomalo zastrašujuću silu. Slično američkoj tvrtki Boston Dynamics, Unitree Robotics specijalizirana je za proizvodnju robota visokih performansi.

Njihova ponuda robota uključuje BenBen, Aliengo, Laikago i robot A1 koji čini vojsku u spomenutom videu. Što se tiče funkcionalnosti, robot A1 može čučnuti, okretati se i nagnuti te se kretati u svim smjerovima. Pas je dugačak 62 cm, širok 30 cm i može nositi nosivost do 5 kg.

Prema web stranici Unitree Roboticsa, robodog je opremljen funkcijom prepoznavanjem gesta, inteligentnom dubinskom kamerom s više očiju, dinamičkim izbjegavanjem prepreka i nečim što se zove Visual SLAM, što zvuči kao oružje za masovno uništenje.

AI bot također je odličan suputnik u trčanju, dostižući brzine od gotovo 12 km/h, a može čak i okretati leđa. I sve to možemo dobiti za manje od 15.000 dolara.

Naravno, internetska je zajednica postala malo zabrinuta nakon što je ovaj video o vojsci robota postao viralan. Suočivši se s tim, tvrtka Unitree Robotics smatrala je da mora odgovoriti s novim videom kojega su potom objavili. Drugi video također je postavljen na još jednu melodiju iz Ratova zvijezda, a video prikazuje BenBen model kako izvodi zgodne trikove i pobjeđuje robota A1 u lažnim laserskim bitkama. Robot BenBen daleko je upečatljivijeg izgleda sa svojim živopisnim dizajnom boje koji predstavlja ‘duh vola’.

Za pretpostaviti je da je ovo bio pokušaj Unitree Roboticsa da nam pokažu kako nisu svi njihovi psi roboti ‘zločesti dečki’, ali ono što u biti možemo vidjeti su dvije vojske robotskih pasa koji bi nas, da ih netko tako isprogramira, bez problema mogli ubiti, tako da niti drugim videom nisu uspjeli razuvjeriti ljude koji su njihovu vojsku pasa doživjeli kao zastrašujuću.

Već smo vidjeli pokušaje naoružanja robotskog psa Spota Boston Dynamicsa. Samo je pitanje vremena kada će BenBen dobiti svoj prvi opasan i po sve nas zastrašujući zadatak.

Kako i rekosmo, napredak tehnologije je tu i s njim živimo, on je neizbježan. Ako je u rukama kreativaca, eto, čuda su moguća.

Ako roboti dođu u prave ruke, s njima će čovječanstvo moći profitirati, no ako vojska ovakvih pasa robota kojim slučajem dođe u ruke krivih ljudi opasnih namjera, moguće su i katastrofe. Trenutno jedna od takvih vojski pasa robota patrolira po Šangaju, tjerajući ljude s ulica. Dakle, već danas su se ti psi roboti okrenuli protiv čovjeka, nadzirući ga i utjerujući mu strah u kosti. A, što donosi budućnost, to ćemo tek vidjeti.

Izvori: unitree.com, gizmodo.com.au

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp