Kina ponovno šokira – kao odgovor na novo izbijanje kovida u Shanghaiu, vlada šalje vojsku na ulice

Kina ponovno šokira – kao odgovor na novo izbijanje kovida u Shanghaiu, vlada šalje vojsku na ulice

Kineska narodnooslobodilačka vojska (PLA) poslala je u nedjelju više od 2.000 vojnih medicinara u Shanghai kako bi pomogli svojim civilnim kolegama da testiraju cjelokupno stanovništvo grada usred navodnog izbijanja Covid-a 19. Izvještaji koji potvrđuju da je vojska pozvana pojavili su se u novinama PLA.

Vojno pojačanje sadrži preko 10.000 medicinskih stručnjaka iz dvije susjedne provincije i glavnog grada Pekinga, koji su nedavno stigli u metropolu, prenose kineski državni mediji.

Raspoređivanje je opisano kao najveći javnozdravstveni odgovor u zemlji od prvog dokumentiranog izbijanja Covida u gradu Wuhanu krajem 2019. godine. Tada je pozvano više od 4.000 vojnih medicinara.

Vlasti Shanghaia uvele su do sada najrigoroznije mjere a cilj je uzimanja briseva grla svih 26 milijuna stanovnika najvećeg kineskog grada i glavnog financijskog centra.

Shanghai je prošli tjedan navodno postao jedno od najvećih žarišta Covid-a u zemlji, a vlasti su se u početku odlučile za djelomično zatvaranje koje će posebno utjecati na različite dijelove grada. Međutim, kako se činilo da postojeće mjere nisu obuzdale širenje virusa, grad je prošlog ponedjeljka uveo blokadu u dvije faze, koja je od tada proširena kako bi većinu stanovnika efektivno ograničila na njihove domove.

Kinezi su pored zaključavanja grada počeli i razdvajati djecu od roditelja, što je još jedan u nizu suludih poteza i apsurda.

Sa 8.581 asimptomatskih i 425 simptomatskih slučajeva Covid-19 prijavljenih 3. travnja, epidemija bi se vjerojatno smatrala relativno beznačajnom, da se dogodila negdje drugdje; međutim, takozvana strategija kineske vlade ‘nulti covid’ poziva na oštre mjere čak i ako je broj slučajeva mali. Ključni principi politike su testiranje, praćenje i stavljanje u karantenu svih pozitivnih slučajeva i njihovih bliskih kontakata.

U nedjelju je stanovnicima Shanghaia rečeno da se sami testiraju i prijave sve pozitivne rezultate, a testovi na nukleinske kiseline planirani su za danas širom grada.

Oni koji su pozitivni na Covid, smješteni su u karantenske centre. Gradske vlasti pretvorile su bolnice, gimnazije, stambene blokove, pa čak i novi međunarodni izložbeni centar u Shanghaiu u privremeni karantenski centar.


Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp