Naša financijska stabilnost je u opasnosti, a HNB to odbija vidjeti

Nikada nisu bile tako izražene nestabilnosti u svjetskoj ekonomiji, pa tako i na području EU, a posebice zbog Covid 19 krize i rusko-ukrajinskog rata. Unatoč svemu tome HNB ne primjećuje nikakve opasnosti po financijsku stabilnost.

Prisjetimo se slučaja Franak u kojem su stotine tisuća ljudi nastradale u milijardama kuna, torbarenje austrijskih štedno-kreditnih zadruga, muljanja faktoring društava i njihovih vlasnika (stranih banaka) Agrokorovim mjenicama bez pokrića… Ni tada nisu primjećivali nikakvu opasnost.

Uz to; talijanska Unicredit banka izgubila je u Rusiji oko 8 milijardi eura, a ona je vlasnik Zagrebačke banke. Austrijska Raiffeisen banka će izgubiti također velik novac. To ne zabrinjava HNB.

Kapital svih banaka u Hrvatskoj je 60 milijardi kuna, a procijenjeni rizični plasmani su oko 250 milijardi. Koliko su ti plasmani realno procijenjeni glede rizičnosti? Nema tog kapitala i dovoljne zaštite ako dođe do velikih poremećaja. Sjetimo se prelijevanja financijske krize iz SAD-a u Europu.

HNB je zatvoren sustav i mi ne znamo pravo stanje stvari. Vidjeli smo kako je vrh HNB-a trgovao vrijednosnicama banaka koje su nadgledali. Oni niti inflaciju ne vide kao opasnost i o tome šute kao zaliveni iako imaju ključnu odgovornost. Okolo se sve trese i “selo gori”, a u HNB-u po onoj narodnoj. “baba se češlja”.

HNB kaže: Ne primjećujemo rizike koji bi ugrozili stabilnost financijskog sustava. Mi kažemo: Tako ste oduvijek govorili, a štete su bile ogromne za sve nas.

 

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp