Elon Musk kupio veliki udio u Twitteru te postao jedan od najvećih dioničara te tvrtke

Elon Musk kupio veliki udio u Twitteru te postao jedan od najvećih dioničara te tvrtke

Milijarder Elon Musk kupio je 9.2% Twittera, tvrtke vrijedne gotovo 3 milijarde dolara, navodi se u prijavi pri američkoj komisiji za vrijednosne papire i burze.

Nakon ove objave vrijednost dionica Twittera porasla je za više od 25%. Musk je postao jedan od najvećih dioničara te tvrtke i sada posjeduje četiri puta više dionica od osnivača Twittera Jacka Dorseyja. Dorseyjev udio je 2.25%.

Elon Musk je, kao što nam je svima poznato, jedan od najpopularnijih korisnika Twittera, s više od 80 milijuna sljedbenika. Često na toj mreži komentira aktualna događanja te objavljuje detalje o svojim tvrtkama, zbog čega je u više navrata bio optužen za manipuliranje tržištem, a protiv njega je bilo pokrenuto i nekoliko istraga.

Posljednjih tjedana Musk je često objavljivao svoje stavove o samom Twitteru i algoritmima koji upravljaju tom platformom.

Tako je, primjerice, 24. ožujka napisao kako je “zabrinut zbog de facto pristranosti u algoritmu koji ima veliki učinak na javni diskurs” i podijelio anketu u kojoj je pozvao svoje pratitelje da glasaju o tome treba li taj algoritam biti otvorenog koda.

Dan kasnije tvitao je da je “sloboda govora ključna za funkcionalnu demokraciju”, anketirajući pritom svoje sljedbenike misle li da se “Twitter rigorozno pridržava ovog principa”. Nakon što je 70.4% njegovih ispitanika odgovorilo negativno na njegovo pitanje, upitao je sljedbenike “što treba učiniti”.

Nadajmo se da će se Musk uistinu zalagati za slobodu govora na Twitteru. Bilo bi to lijepo, da postoji neka društvena mreža bez  cenzure, s obzirom na brutalnu cenzuru koju već duže vrijeme provodi Facebook. 

Iako su neki mediji objavili da je Musk svoje dionice na Twitteru kupio nakon te mini ankete, čini se kako je Musk kupio svoje dionice na Twitteru prije tih objava na Twitteru, jer prijave pri agenciji za vrijednosne papire pokazuju da se kupnja dogodila 14. ožujka – iako je kupnja tek kasnije objavljena u medijima.

 

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp