Uznemirujuće vijesti iz Poljske – Poljska objavila upute građanima kako se pripremiti za rat

Uznemirujuće vijesti iz Poljske – Poljska objavila upute građanima kako se pripremiti za rat

Uznemirujuće je u današnje vrijeme saznati kako se građanima izdaju upute kako se ponašati u slučaju rata. Upravo je to učinila poljska vlada objavivši vodič građanima koji sadrži upute o tome kako se pripremiti za kriznu situaciju kao što je rat. 

U vodiču se navodi što napraviti u slučaju napada raznim vrstama oružja, od konvencionalnog preko kemijskog, pa sve do nuklearnog. Opisuju se i sustavi javnog uzbunjivanja koji se koriste u takvim kriznim slučajevima.

Vodič savjetuje građanima da obvezno naprave zalihe vode, hrane, lijekova i baterijskih svjetiljki u slučaju nestanka struje.

Poljska vlada navodi kako je dužna pripremiti građane za različite scenarije, ali niječe da je vodič povezan s ratom u Ukrajini. Raniji slični vodiči uključivali su situacije vezane za prirodne katastrofe poput poplava i ledenog zimskog vremena. 

No, prijetnja ruske invazije svakako je na umu dijela građana u Poljskoj, koja graniči s Ukrajinom. Iako je Rusija fokusirala većinu svojih napada na sjever, jug i istok Ukrajine, ruske snage izvele su više napada na Lavov, grad udaljen samo 60-ak kilometara od poljske granice, što je dovoljno da zazvoni alarm za uzbunu i da se građani te susjedne zemlje drže u stanju pripravnosti.

Zasad nema konkretnih informacija koje bi govorile o tome da Rusija planira napasti Poljsku, baš kao ni da Poljska očekuje napad, ali podrazumijeva se da postoje opravdani strahovi da bi Rusija mogla svoju invaziju proširiti na susjedne zemlje.

 

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp