Milijuni grka stupaju u štrajk zbog corona histerije koja je uništila njihov turizam i podigla cijene u nebo

Grčki radnici danas su započeli cjelodnevni štrajk širom zemlje zbog, kako kažu, produbljivanja krize, rasta cijena, smanjenih prihoda, ometanja rada trajektnog prometa, javnih škola i bolnica.

Dva najveća radnička sindikata u Grčkoj, koja predstavljaju oko 2,5 miliona radnika zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, pozvali su na generalni štrajk za koji se očekuje da će kulminirati prosvjedom u centru Atene, prenosi Reuthers.

Grčka je 2018. godine izašla iz desetogodišnje financijske krize da bi pandemijska corona  korona histerije dvije godine kasnije zaustavila putovanja širom svijeta, što je nanijelo štetu i vitalnoj turističkoj industriji u toj zemlji.

Sada su rastuće cijene energenata, pogoršane sankcijama protiv Rusije, dodatno ugrozile radnički standard.

Posljednjih 14 godina radnici su nosili teret duboke krize koja je utjecala na prihode i živote svih nas. Kako godine prolaze, kriza se stalno produbljuje, teret ostaje na našim leđima, a naša prava se smanjuju“, priopćeno je iz GSEE, krovnog sindikata grčkog privatnog sektora.


Zbog porasta cijena energenata, stanarine i transporta, godišnja potrošačka inflacija u Grčkoj u veljači je porasla na čak 7,2 posto, što je 25-godišnji maksimum, prenijeli su grčki mediji.

 

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp