Ukidaju se gotovo sve epidemiološke mjere Stožera u noći s petka na subotu

Ukidaju se gotovo sve epidemiološke mjere Stožera u noći s petka na subotu

Ovo je dosad definitivno najveće ublažavanje mjera od početka epidemije. Naime, od sutra navečer točno u ponoć vrijedit će dvije osnovne mjere. Prva se odnosi na nošenje maski, koje će ubuduće biti obvezne samo u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi. Također, bit će obvezne u svim okolnostima koje su visokog rizika. U okolnostima niskog rizika maske će biti preporuka, sve će to ubuduće ovisiti o individualnoj procjeni pojedinca.

Druga mjera odnosi se pak na privremenu odluku o prelasku državne granice. Naime, državljani trećih zemalja koji dolaze u Hrvatsku, više neće morati navoditi razloge zašto prelaze granicu, već samo predočiti COVID potvrdu. To pak neće vrijediti za državljane zemalja Europske unije. Kada govorim o COVID potvrdama, ostaje obveza provjere i predočenja u sektoru zdravstva i socijalne skrbi. Kada sve zbrojimo, Stožer je zapravo donio odluku da se ukidaju gotovo sve mjere, pritom mislim i na ugostiteljski sektor, mjere u školama, javnom prijevozu i ostalim segmentima života izvjestio je reporter Šime Vičević za Dnevnik HTV-a.

 Od sutra u ponoć stavljamo izvan snage gotovo sve odluke Stožera koje se tiču svih dosadašnjih ograničenja. Ostaje samo obveza korištenja maski za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenika ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i za posjetitelje korisnicima, izjavio je  Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite za Dnevnik HRT-a.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je preporuka da se na svim mjestima na kojima se do sada nosila maska, ona nosi i dalje.

Svi oni koji su odgovorni i koji žele čuvati svoje zdravlje i zdravlje svojih sugrađana i svojih obitelji, će nastaviti prakticirati nošenje maski onako kako smo to imali i do sada, zaključio je ravntatelj Capak za Dnevnik HRT-a.

I tako smo nakon nešto više od dvije godine dočekali kraj torture mjerama.

Hvala ti Bože na tom danu!

Zapratite nas i na našem Telegram kanaluhttps://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp