Borba za čišći planet se nastavlja

Borba za čišći planet se nastavlja

Ovih je dana OACM podignuo prvu „Bijelu zastavu“ na jezeru Zürich u Švicarskoj koja je na taj način postala svjetski uzor čistih voda bez plastike. Jezero u gradu Zürich, 6. travnja ove godine bilo je centar djelovanja OACM konglomerata Ujedinjenih naroda, svjetskih organizacija i institucija, korporacija i ostalih istaknutih ličnosti posveçenih ovom hvalevrijednom projektu. Iz Švicarske su nam se s ovim lijepim vijestima javili predsjednik OACM-a, naš proslavljeni ronilac Kristijan Curavić te član uprave OACM-a Ivor Zidarić, sretni zbog činjenice da se njihova borba za čišći planet uspješno nastavlja.

OACM – Ocean Alliance, Svjetska je organizacija za očuvanje oceana, mora, rijeka i jezera koja želi potaknuti ljude na odgovornije ponašanje prema našim vodama i prirodi općenito. Uz fizičko čišćenje oceana, jezera i rijeka, buđenje ekološke svijesti jedini je način kako vodene površine i prirodu općenito učiniti održivima i nadasve čistima za generacije koje dolaze.

Treba spomenuti da je na Zurichskom jezeru izuzetno čista voda što je još snažnije poruka važnosti očuvanja voda cijelome Svijetu, a u samoj akciji ispred kupališta Mythenquai uklonjeno je nekoliko kilograma plastike, čime je dobiven pečat kvalitete OACM-a za održivo čiste vode.

Kristijan Curavić, predsjednik OACM-a i svjetski rekorder u dubokom ronjenju na dah tom je prilikom istaknuo: „Voda u Zurichskom jezeru jedna je od najčišćih na svijetu – čestitamokantonu, gradu i građanima na uzornom ponašanju u pogledu odlaganja otpada i plastike.“

Nažalost, situacija je potpuno drugačija na mnogim drugim obalnim dijelovima svijeta. Oko 8 milijuna tona plastike i dalje svake godine završi u svjetskim oceanima i rijekama. Upravo to je u svom obraćanju video pozivom izjavio Bernie Ecclestone, član savjetodavnog odbora OACM-a: „Ono što OACM i Kristijan rade važno je i potrebna mu je velika podrška svih nas. Jer ako tako nastavimo, po težini će 2050. godine u moru biti više plastike i otpada nego ribe. Moramo djelovati brzo i učinkovito.“

Program OACM-a predviđa uklanjanje najgoreg otpada s obala najugroženijih regija s desecima tisuća ronilaca uz potporu stotina nacija i na taj način sprječava stvaranje mikroplastike s vremenom, što ima iznimno štetne posljedice za nas ljude i sva živa bića u vodi.

Taleb Rifai, član odbora OACM-a i bivši glavni tajnik UNWTO-a istaknuo je: „Osobno sam predan da se osigura podrška nacija za OACM SOS program jer ako ne djelujemo sada, napravit ćemo nepovratnu štetu generacijama koje dolaze iza nas.“

Na svečanoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici gospodarstva, politike, sporta i društva koji su predani u svojem radu podršci održivom čistom planetu. Impresivan vrhunac događaja kulminirao je kada se 10 ronilaca popelo na obalu iz mračne vode jezera i kroz vodene slapove projicirane od Svjetski poznatog svjetlosnog umjetnika Gerry Hofstetter predali švicarskoj djeci simbol čiste vode, bijelu zastavu OACM-a.

Zastava je tada podignuta na jarbol kupališta Mythenquai u Zürichu, predstavljajući održivu čistu vodu za buduće generacije, za koje su naše trenutne akcije ključne.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp