Sandra Švaljek izjavila za N1 televiziju: “Moglo bi doći do nestašice energije”


Situacija je opterećena neizvjesnostima. Invazija na Ukrajinu ima snažan utjecaj na gospodarska kretanja i to utječe na promjene u razmišljanju glede potrebne monetarne politike. Ići će se prema postupnoj normalizaciji, a što se tiče povećanja kamatnih stopa, to se ostavlja za kasnije vrijeme i ovisit će o podacima u budućnosti. Amerika je brže izašla iz krize, dok europska ovisnost o plinu iz Rusije može utjecati na odgodu izlaska iz recesije, na pad potražnje, povećanje cijena”, izjavila je zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek za N1 televiziju.

„Do rasta kamata najvjerojatnije će doći, no teško je reći kada. Moglo bi doći i do rasta cijena energije ili nestašice energije.“, upozorila je gospođa Sandra Švaljek.

Dodala je da je porast cijena za sada umjeren. “Prošli mjesec je porast cijena bio 6,2 posto. Građani imaju osjećaj da su cijene porasle i više. Nemamo još podatke za travanj, ali moguć je dodatni rast od jedan posto zbog rasta cijena plina. HNB ima za cilj očuvanje stabilnosti cijena i tome smo posvećeni, ali moramo voditi računa o uzrocima inflacije, hoće li oni biti privremeni ili trajni, i onda u skladu s tim namještamo naše monetarne politike“, rekla je Švaljek.

Također je dodala kako se Hrvatska bori s uvezenom inflacijom te da je HNB s dvije devizne intervencije spriječio daljnji porast tečaja.

“Ove godine smo potrošili oko 300 milijuna eura. Imat ćemo povećani priljev sredstava iz fondova EU-a i od turističke sezone, pa očekujemo da će se tečaj spustiti”, zaključila je zamjenica guvernera HNB-a, gospođa Sandra Švaljek. 

Pitamo se – imamo li razloga za zabrinutost? Kako ne bismo imali, kada je situacija neizvjesna, što je priznala i sama Sandra Švaljek. Kako možemo biti sigurni da cijene neće i dalje rasti i da će doći do neke stabilnosti, kada se kaos nastavlja i izgleda da smo primorani živjeti od danas do sutra, što nije nimalo ugodno. 

 

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp