Ivan Lovrinović – Krediti bez perspektive

Ivan Lovrinović – Krediti bez perspektive

Zemlja u kojoj banke manje odobravaju kredite poduzećima (nefinancijska društva) u odnosu na stanovništvo nema nikakvu perspektivu.
 
Na ovoj slici (izvor: HNB), jasno se vidi da banke financiraju poduzeća samo 21% od ukupnih kredita, a stanovništvo čak 34%.
 
Oči bode podatak na slici da banke na računima drže neuposlenog novca isto koliko iznose ukupni krediti gospodarstvu. Ovaj podatak naprosto ubija. U normalnim zemljama najveći dio kredita odlazi gospodarstvu i to je zdrava politika poticanja stvaranja novih vrijednosti.
 
Banke u nas financiraju primarno potrošnju, a ta se roba većinom uvozi. K tome, 90% banaka je u stranom vlasništvu i upravo su one svojom poslovnom politikom stvorile ovaj obrazac kreditiranja kako bi se što bolje uvozila roba iz njihovih matičnih zemalja. Krug je zatvoren i sve je odavno jasno, na što sam upozoravao još prije privatizacije banaka.
 
Zato korjenite promjene ekonomske politike moraju početi od banaka i HNB-a. Bez toga je svaka priča i strateškim partnerima, strukturnim reformama i drugim mantrama naprosto smiješna.
 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp