U Italiji se nastavljaju prosvjedi zbog diskriminatornih Covid mjera

U Italiji se nastavljaju prosvjedi zbog diskriminatornih Covid mjera

Prosvjedi u Italiji se nastavljaju, a uvrede kojima nezadovoljni građani časte Draghija postale su ‘novo normalno’. Vlada u Rimu je pod sve većim pritiskom zbog svojih mjera za borbu protiv pandemije koronavirusa. Podsjetimo, od početka ove godine Italija je uvela obvezu cijepljenja za sve građane starije od 50 godina. Također je praktički uvela i lockdown za sve one koji nisu cijepljeni, a od 10. siječnja je još pooštrila mjere, što je urodilo velikim nezadovoljstvom i revoltom građana koji ne jenjava.

Prema trenutno važećem diskriminatornom zakonu, necijepljene osobe svih uzrasta ne smiju koristiti javni prijevoz do 15. lipnja, a necijepljeni stariji od 50 godina ne smiju odlaziti na posao. Covid-potvrda obvezna je u hotelima, kongresnim centrima, restoranima, kao i na brojnim talijanskim skijalištima.

Od 1. veljače status cijepljene osobe važeći se samo šest mjeseci – a za produžetak važećeg statusa potrebna je booster doza cjepiva. Ova mjera na snazi je i za ulazak u Italiju. Zbog svega navedenog Organizacija za ljudska prava Amnesty International (AI) pozvala je vladajuću koaliciju premijera Maria Draghija da okonča „nerazmjernu diskriminaciju necijepljenih“, priopćivši kako je obveza cijepljenja može biti opravdana, ali da bi trebala biti vremenski ograničena i razmjerna legitimnom cilju zaštite javnog zdravlja. „Vlada mora nastaviti jamčiti da cijelo stanovništvo može uživati svoja temeljna prava, kao što je pravo na obrazovanje, rad i medicinski tretman, imajući posebno obzira prema pacijentima kojima je potrebna hitna operacija, a koji nisu oboljeli od Covida”, navodi se u priopćenju.

Amnesty International također je naglasio da necijepljene osobe ne smiju biti diskriminirane i da trebaju imati pravo da „bez ikakve diskriminacije” rade, pohađaju škole i sudjeluju u društvenom životu, na primjer kroz alternativne mjere kao što su nošenje maski i testiranje na koronavirus.

Kada govorimo o ‘korona semaforu’ o kojem ovisi uvođenje mjera, sve više regija u Italiji poziva na prilagođavanje tog tzv. ‘korona-semafora’, jer s obzirom na zaraznu omikron varijantu, nekim regijama prijeti svrstavanje u „narančastu zonu” s dodatnim ograničenjima, što ljude dodatno opterećuje. Znanstveno-tehničko savjetodavno vijeće vlade odbacilo je zahtjev virologa i predstavnika tih regija da se odustane od svakodnevnog objavljivanja broja novozaraženih ljudi, od kojih je sve više onih bez ozbiljnih simptoma. U Italiji s oko 60 milijuna stanovnika gotovo je 80 posto ljudi potpuno cijepljeno.

No, kako mjere ne popuštaju, ne skrivaju se ni napetosti koje postoje u između lijevo orijentiranog ministra zdravstva Roberta Speranzea koji je, zajedno s premijerom Draghijem do sada odbijao popuštanje mjera i ministra gospodarstva Giancarla Giorgettija desne orijentacije koji zahtijeva smanjenje ograničenja jer bi u suprotnom bio ugrožen gospodarski oporavak.

Iz brojnih reportaža koje nam pristižu iz Italije i snimaka koje se šire društvenim mrežama na kojima Talijani „časte“ Draghija najgorim uvredama, čini se kako se broj prosvjednika koji u desecima talijanskih gradova svake subote prosvjeduju protiv diskriminatornih Covid mjera ponovno povećava te kako njihovo nezadovoljstvo iz dana u dan sve više raste.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp