Dalibor Petrinić – Post od mobitela


O postu se u zadnje vrijeme dosta priča, ali uglavnom se tu misli na post od hrane. Ali postoji i jedan drugi post, koji je za većinu čak i veći izazov, a to je post od mobitela. S obzirom na svijet u kojem živimo i ritam života, taj uređaj nam je postao kao nastavak ruke i nismo ni svjesni koliko našeg dragocjenog vremena nam društvene mreže i razni kanali uzimaju.

Stoga je isto kao i s hranom, vrlo bitno to osvijestiti i koristiti mobitel kao pomagalo, a ne kao sredstvo koje nas odvaja od vanjskog svijeta. I sam sam zbog posla u zadnje vrijeme provodio više vremena na mobitelu nego što sam htio i zato sam odlučio da jednom tjedno, dane kada postim 24 sata (obično subota ili nedjelja), dodam i post od mobitela (analogni dan).

Taj dan sam obično vani od jutra do mraka ili ako je loše vrijeme zaokupim um čitanjem knjige ili slaganjem 3D puzzli. Osjećaj je stvarno fantastičan, jer se istovremeno odmaraju i tijelo i um.

Stalnim skrolanjem po društvenim mrežama i kanalima naš um stalno dobiva signal za nagradu (dopamin) i na taj način nesvjesno postajemo ovisni, isto kao i ovisnici o bilo kojoj ovisnosti.

Dugoročno to stvara veliki problem, da ne pričam o učinku na društveni život i komunikaciji s ljudima.

Pa stoga evo jedan izazov, čisto da osvijestite koliko ste ovisni o mobitelima i društvenim mrežama: probajte 24 sata držati mobitel bez internetske veze. Npr, od subote ujutro do nedjelje ujutro. Ili od subote navečer do nedjelje navečer. Čisto da vidite koliko će to zapravo biti teško… Jer najbitniji korak prema rješavanju problema je osvješćivanje da problem uopće postoji…

Upišite kod elia10 pri checkoutu kod kupnje i ostvarite 10% popusta  na sve proizvode i usluge

 

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp