Njemačka je prisiljena baciti 3 milijuna doza cjepiva jer im istječe rok trajanja

Njemačka je prisiljena baciti 3 milijuna doza cjepiva jer im istječe rok trajanja

Njemačko Ministarstvo zdravstva jučer je priopćilo da će Njemačka do kraja lipnja morat izbacit iz upotrebe tri milijuna doza cjepiva protiv Covid-19, kojima je istekao rok trajanja.Glasnogovornik njemačkog Ministarstva zdravstva Hanno Kautz rekao je da dosad nije uništeno mnogo cjepiva, iako nije mogao da navesti o kojoj se točno brojci radi.

Imamo više cjepiva na raspolaganju u ovom trenutku nego što nam je potrebno i nego što možemo donirati, prije svega zato što program za distribuciju cjepiva u siromašnije zemlje KOVAKS, koji podržava UN, trenutno ne prihvaća donacije“, rekao je Kautz.

On ističe da njemački službenici vjeruju da će tih tri milijuna doza možda morat biti odbačeno ili uništeno do kraja lipnja, što je manje od prjašnje procjene od 10 milijuna.

AP navodi da je tokom proteklog tjedna njemački program cijepljenja, s prosjekom od svega 33.000 cjepiva dnevno, značajno usporen u usporedbi sa preko milijun u prosincu, kada je kampanja za pospješivanje cijepljenja u zemlji bila u punom jeku.

Agencija dodaje da njemački službenici nisu zadovoljni stopom cijepljenja, naročito među starijim osobama, iako je oko 76% stanovništva potpuno cijepljeno, a 59% je dobilo treću dozu, unatoč tome njemački je parlament prošloga tjedna odbacio prijedlog da se od ljudi starijih od 60 godina zahtjeva da se cijepe.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp