Bank of America poručuje – Inflacija sve više raste, recesija je na pomolu

Bank of America poručuje – Inflacija sve više raste, recesija je na pomolu

Američka multinacionalna investicijska banka i kompanija za financijske usluge (Bank of America) upozorava da visoka stopa inflacije predstavlja kreditnu prijetnju ekonomskom oporavku koji je počeo prije samo dvije godine. „Šok inflacije se pogoršava, šok stope tek dolaze, šok recesije dolazi“, napisao je glavni investicijski strateg Američke banke Michael Hartnett.

Upozorenje Američke Banke uslijedilo je uoči novog izvještaja vlade SAD-a koji pokazuje da su potrošačke cijene u ožujku porasle za 8,5%  , što predstavlja najbrži  tempo rasta još od prosinca 1981. godine.

U odnosu na prošlu godinu zabilježeni su rekordni skokovi cijena u odnosu za apsolutno sve, od novih vozila i odjeće za muškarce do hrane za bebe i preljeva za salatu.

Inflacija je „van kontrole“, napisao je Hartnett u bilješci upućenoj klijentima i dodao da „inflacija izaziva recesiju“.

Iako je posljednju recesiju izazvala pandemija, ekonomska ekspanzija se često završava tako što Federalne rezerve pritisnu kočnice u borbi protiv rastuće inflacije.

Tržišta se spremaju na to da Federalne rezerve brzo podignu kamatne stope, bržim tempom nego što su to radili u posljednjih nekoliko desetljeća, s ciljem zadržavanja cijena pod kontrolom. Rizik je da će centralna banka učiniti previše, što bi u tom njenom procesu rezultiralo s potapanjem privrede.

Banka Amerike ne naglašava direktno recesiju u Sjedinjenim Državama, ali, podiže razinu upozorenja na sva usporavanja koja se događaju i ukazuje na signale recesije na Wall Street-u.

Hartnett je primijetio da je kretanje cijena na financijskim tržištima bilo vrlo „recesivno“, navodeći strmoglavi pad za ekonomski osjetljive grane kao što su građevinarstvo, proizvodnja poluvodiča, male kapitaliste, maloprodaju i privatni kapital.

Očekivanje globalnog rasta palo je na rekordno niske razine u travnju među menadžerima investicijskih fondova koje je anketirala Banka Amerike, navodi se u posebnom izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

To istraživanje je također pokazalo da su očekivanja među investitorima pala na njanižu razinu još od ožujka 2020. godine, približavajući se tako razinama koji su viđeni ranije, uključujući kolaps Leman Bradersa 2008. i pucanje dot-com balona 2001. godine.

Prošloga tjedna, Deutsche banka je postala prva velika banka u svijetu koja je prognozirala recesiju. Banka očekuje da će Federalne rezerve gurnuti ekonomiju u „blagi“ pad koji će početi krajem 2023. godine.

Ali, drugi misle da bi Federalne rezerve mogle ukrotiti inflaciju bez izazivanja recesije.

Da bi se inflacija stavila pod kontrolu, investicijska banka Goldman Sachs je u svom izvještaju navela da se ekonomski rast mora omekšati na „skromni tempo ispod trenda – dovoljno da uvjeri kompanije da odustanu od nekih planova širenja, ali ne toliko da izazovu oštre rezove u tekućoj proizvodnji i zaposlenosti“.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp